Plot – dřevěný nebo z pletiva?

Plot – dřevěný nebo z pletiva?

Sdílejte

Plot – dřevěný nebo z pletiva?

Ke každému domu je jistě zahrada neodmyslitelná. Spousta rodin si pořizuje domy či domky právě kvůli zahradě, zejména proto, aby zajistili dětem dobré prostředí pro hraní si venku a měli je tak stále pod dozorem a byli si jistí, že se jim nemůže přihodit nic špatného, že nenarazí na něco, s čím by neměli ve svých letech přijít do styku či že nebudou hrát nějaké nebezpečné hry. Když už slouží zahrada především k tomuto účelu, neměli bychom zapomínat, vytvořit dětem opravdu dobré prostředí – a tím není myšleno jenom to, že bude trávník v dobrém stavu a že budou kolem květiny, ale i to, jak je zahrada oplocena.

Plot z pletiva je záležitost na den, pokud zabetonováváme sloupky do země, maximálně na dva. Je doporučeno betonovat v létě, kdy může beton krásně vysychat. Stavba plotu z pletiva je rychlá, takřka bez práce a nemusíte k tomu vyvíjet moc velké úsilí. Nejdéle dozajista trvá, než ztvrdne beton kolem sloupků. Jakmile je toto hotové, můžeme se dát do práce s natažením pletiva. Aby byl plot pevný, musíme pletivo natahovat (napínat), k čemuž samozřejmě trochu síly použít musíme …ale tím náročnost u plotu z pletiva končí.

Namísto toho, dřevěný plot už je o něco náročnější. Plusem jistě bude pro mnohé lidi to, že není třeba skoro vůbec využívat síly. I zde je potřeba zabetonovat sloupky do země a ztvrdnutí betonu bude opět nějaký čas trvat. Když už je beton pořádně ztvrdlý, můžeme natlouct laťky, prkna nebo trámky, které budou spojovat sloupky mezi sebou a poté je překlenout menšími prkýnky či laťkami.

U dřevěného plotu však nesmíme zapomenout, že je potřeba ho pořádně natřít (doporučuje se 2krát až 3krát), aby byl chráněn před deštěm a dalšími přírodními ničiteli, např. před porůstáním houbami či mechem. Stavba dřevěného plotu je bezpochyby také o dost nákladnější, než stavba plotu z pletiva. Nejenom, že pokud nemáte vlastní dřevo, musíte si ho koupit, které není zrovna nejlevnější, ale musíte si nakoupit i laky nebo barvy na následné nátěry. Bez pořádného nátěru Vám plot shnije a veškerá práce přijde nazmar.

Dřevěné ploty jsou oproti těm z pletiva nákladnější a jednoznačně méně vydrží, ale jistě uznáte i Vy, že z hlediska designu se nemůže plot z pletiva s tím dřevěným vůbec rovnat … A garantuji Vám, že pokud zvolíte dřevěný plot, navodí celkově mnohem lepší dojem, než ten z pletiva, který působí chladně a obyčejně a mnohdy působí i prázdně …jako by tam nebyl. A máte-li na zahradě pergolu, rozhodně se Vám k ní mnohem více hodí dřevěný plot, nežli plot z pletiva.

Rate this post
Sdílejte