Když domov, tak bezpečný – Hromosvod

Když domov, tak bezpečný – Hromosvod

Sdílejte

Když domov, tak bezpečný – Hromosvod

Když už chcete mít svůj domov zabezpečený opravdu před všemi nástrahami jak lidí, tak i přírody, je jistě na místě i instalace hromosvodu, který ochrání Váš majetek v případě bouřky.

Bez hromosvodu se totiž může, že uhodí-li do Vašeho domu blesk (hrom), vyhoří Vám elektrické rozvody v celém baráku – a nejenom to …dokonce Vám i může spálit veškerou elektroniku, kterou máte zapojenou v zásuvce. A bavíme-li se o elektronice, jako jsou třeba PC, televizor, notebook, sporák, pračka, myčka na nádobí, lednička atd., mohl by jeden takový elektrický výboj při bouřce přijít pořádně draho. Nemyslíte?

Kam hromosvod umístit?

Hromosvod, který má chránit náš majetek před elektrickými výboji při bouřce, rozhodně nebudeme umisťovat někam vedle baráku, ani jako anténu z okna. Takto umístěný hromosvod by totiž nadělal více škod než užitku. Hromosvod patří jedině na střechu – a to na to nejvyšší místo. Na nejvyšší místo, že umístili-li bychom h ho např. pod úroveň nejvyšší špice, ale někam blízko k ní, mohlo by se stát, že při úderu blesku by blesk hromosvod minul a trefil se do Vaší chalupy, což by nadělalo pořádnou paseku a pro Vaši chalupu by to mohlo být i osudové.

Z čeho by měl hromosvod být?

Předem bych rád upozornil, abyste se do jeho výroby rozhodně nepouštěli sami, nejste-li znalými elektrikáři. Takový hromosvod lze vyrobit z každého vodiče, ale i z některých polovodičů. A byť patří mezi nejlepší vodiče zlato, hromosvody mnohdy bývají železné – je to samozřejmě mnohem levnější, než mít hromosvod ze zlata. Další možností je, mít hromosvod měděný – měď je také jedním z nejlepších vodičů, který se používá dnes již ve většině drátů určených pro vedení elektrického proudu.

Rate this post
Sdílejte