Když domov, tak bezpečný – Lidé

Když domov, tak bezpečný – Lidé

Sdílejte

Když domov, tak bezpečný – Lidé

Pokud chceme docílit bezpečného domova po všech stránkách, musíme dbát i na lidi a jejich chování. Každý to bere tak, že co je doma, to není vidět. Ovšem zkušenější lidé, kteří se zabývají lidskou psychikou, nebo už za sebou mají nějaké další zkušenosti, poznají, když se něco děje. Problémy se mohou projevit hned několika způsoby …a to nejenom na lidech samotných, ale i na celé domácnosti.

Příčiny změn

Příčinou nějaké změny může být cokoliv …ať už to jsou problémy v práci, s partnerem (s  partnerkou), s dětmi, s dětmi ve škole, zvýšení poplatků apod. Musíme si ovšem uvědomit, že Vaše problémy by neměl odnášet někdo jiný.

Jistě mnozí znáte čínské přísloví, které praví: „Sdílená radost je dvojnásobná a sdílené neštěstí je poloviční.“ To je pravda. Ovšem budete-li si svou zlost vylévat na někom jiném, bude se dít něco úplně jiného. Bude se dít pravý opak – problémy se stanou dvojnásobnými a radost zcela pomine.

Jak problémy řešit

Prvním krokem je, že změnu, která u Vás nastala následkem nějakých potíží, si musíte uvědomit. Poté zavzpomínejte, jaké to bylo předtím, a zamyslete se, co z toho pro Vás, ale i pro ostatní bude lepší.

Je velmi podstatné si také uvědomit, že změnu krom Vás pocítil nejenom Váš partner či Vaše partnerka, ale téměř všichni, kteří Vás alespoň trochu znají …a ať už jsou to přátelé, se kterými si tu a tam vyrazíte, nebo kolegové v práci, na všechny to má negativní dopad, stejně jako na Vás i na Váš vztah s partnerem (s partnerkou) – a tam to bývá nejintenzivnější.

Pokud jste si změnu uvědomili a chcete ji řešit, jistě Vám rád pomůže nejenom Váš partner (partnerka), ale i Vaši kamarádi. Dejte si ovšem pozor, abyste změnu pouze nemaskovali …to by bylo posléze ještě mnohem horší.

Neméně podstatné je, abyste se změnili „plošně“ – Váš návrat do normálu totiž musí opět působit na všechny a ne pouze např. na partnera a na přátele nikoliv. Taková změna by sice do jisté míry prospěla Vašemu vztahu …časem byste se však vázali na své partnery (partnerky) a pro Váš vztah by to nemuselo být nejlepší – každý si potřebuje tu a tam popovídat a pobavit i s někým jiným.

Rate this post
Sdílejte