Když domov, tak bezpečný – Kouření a alkohol

Když domov, tak bezpečný – Kouření a alkohol

Sdílejte

Když domov, tak bezpečný – Kouření a alkohol

Už podle tématu, tento článek se bude týkat zejména konzumentů alkoholu ve větším množství a pravidelných kuřáků, kteří kouří několikrát denně. Je potřeba si uvědomit, že kouření a alkohol neškodí jenom těm, kteří kouří a konzumují alkohol, ale škodí i jejich dětem a okolí. Tyto procesy netrvají den, týden, měsíc či rok, ale hned několik dlouhých let. Pro někoho je třeba 5 let dlouhá doba, pro někoho zase moc ne.

Jak alkohol a kouření škodí?

Alkohol, ale především cigarety, doutníky a další tabákové výrobky, obsahují několik tisíc látek, z čehož jich je většina škodlivých. Zejména pak cigarety, které obsahují několik desítek jedů, mj. i jed na krysy.

Krom toho se stávají postupem času tabákové výrobky i alkohol návykovými, takže si Vaše tělo bude říkat o další dávku čím dál častěji, což bude ještě více škodit nejenom Vašemu zdraví, ale i Vaší peněžence a tím pádem i Vašemu rodinnému rozpočtu.

Dospělí jsou vzorem dětí …

Děti se už od malička snaží napodobovat dospělé, a to snad ve všem. A nevynechají dokonce ani konzum alkoholu či kouření. A jak by taky mohli nekouřit a nepít alkohol, když to vidí u svých rodičů, jejich přátel nebo kdekoliv na ulici? To, co jiní dělají, jim přijde jako normální, a tak dělají totéž v přesvědčení, že je to správné a že se tak dospělým více zalíbí.

Jak tomu předejít?

Pokud nechcete, ab Vaše děti kouřili a požívali alkohol, jednoduše se jim více věnujte, jevte o ně zájem o takové, jaké jsou, ať to pořádně cítí a nemají pocit, že je dospělí neberou. To je hlavním krokem, jak jim ukázat, že to, co děláte Vy, nemusejí dělat ony a naopak.

Vaše zlozvyky jim neukazujte, ale pokud se Vás na ně zeptají, či Vás uvidí při kouření nebo při pití alkoholu, nesnažte se to skrývat, ale s klidem jim řekněte, co děláte, ale nezapomeňte zdůraznit, že je to špatný zlozvyk, který je velmi nezdravý. S otázkou, proč to děláte, už se musíte každý poprat sám.

Rate this post
Sdílejte