Jak zvelebit vzhled Vaší pergoly?

Jak zvelebit vzhled Vaší pergoly?

Sdílejte

Jak zvelebit vzhled Vaší pergoly?

Ať je železná nebo dřevěná …

Ať už máte pergolu dřevěnou či železnou, v obou dvou případech se dá zvelebit tím samým způsobem, a sice květinami. Mnozí z Vás jistě znají ten plevel, který se pne, kde jenom může …po sloupu, po domě aj. Pravým jménem je to opletník plotní. Velká spousta lidé ho nemá ráda, ale najdou se i tací, kterým se tento plevel líbí. Avšak, tím „pravým ořechovým“, čím pergolu zvelebit, je břečťan v kombinaci s klematisem. Vytváří to krásné prostředí a netřeba tuto rostlinu dennodenně prolévat desítkami litrů vody, i když v těch největších hicech ocení vodu i tato květina. Břečťan jistě mnozí z Vás znají, jsou to de facto pouze listy …ovšem v kombinaci s klematisem, který má fialové květy, je to opravdu nádherné.

Další možností je květina Wisteria – ta si však zabere celou pergolu sama pro sebe a nic jiného tam jen tak nepustí. Je to krásná rostlina, která obepne sloupy a všechny ostatní části pergoly, a když rozkvete, má květy svěšené dolů – někdy připomínají trsy hroznového vína.

Pergolu však můžete využít i k pěstování hroznového vína – i to se rádo pne a stejně jako břečťan v kombinaci s klematisem, či Wsteria, je víno velmi vhodnou a už od prvního pohledu dobrou volbou. A nejenom, že víno dodá Vaší pergole hezčí a příjemnější vzhled, ale když přijde správná doba, víno sklidíte a máte velmi dobrou pochoutku, kterou jistě oceníte nejenom Vy, ale i návštěva či Vaše děti.

V nejlepším přestat …

A pokud chcete svoji pergolu proměnit v opravdu rozkvetlou část Vaší zahrady, je možné ještě kolem pergoly vytvořit malé záhonky, do kterých zasázíte květiny, či vytvoříte ze stran/y pergoly skalku s květinami.

Dalším dobrým doplňkem jsou bezpochyby závěsné květináče či truhlíky na okraje pergoly. Jak se ale říká: „V nejlepším přestat.“ Takže zase není dobré, příliš pergolu přehltit a dát k ní všechny druhy rostlin, které máte, protože tím začnou ztrácet svou krásu i důraz nejenom rostliny, ale i pergola a budou působit spíše přeplácaně a spoutaně, než volně a prostorně.

Rate this post
Sdílejte