Nestačí Vám akvárium? Pořiďte si jezírko!

Nestačí Vám akvárium? Pořiďte si jezírko!

Sdílejte

Nestačí Vám akvárium? Pořiďte si jezírko!

Zahradní jezírko
Autor obrázku: Yew Tree House

Nenajdeme snad člověka, který by neměl rád domácí mazlíčky. Zvířata v domácnosti však nemáme jen kvůli tomu, že si je užíváme, mazlíme se s nimi, či je pouze pozorujeme, ale hlavním důvodem je blízkost přírody. Dostat si ten kousek krásné přírody z venku k nám domů. Právě tohle obzvlášť platí na akvária. Co si ale akvárium lehce zvětšit a udělat si ho venku. Kousek unikátního biotopu, který nám bude představovat naše vlastní zahradní jezírko.

Malé, velké, jak je libo

Každý, kdo má zahradu a to v podstatě libovolné velikosti, má možnost vytvořit si zahradní jezírko. Zahradní jezírka v posledních letech zažívají obrovský boom, kdy máme výběr takřka jakýchkoliv velikostí a dokonce i možnosti, jak si je vytvořit. Kdo disponuje opravdu minimálním místem, může si v podstatě pořídit již hotové plastové jezírko, které jen vloží do vykopané díry. Pro zájemce o větší jezírka, jsou připraveny mnohé specializované firmy, které jezírko jak připraví, co se týče stavebních úprav, tak jej osadí a „uvedou do provozu“.

Jezírka jsou tak stále častěji součástí moderních zahrad. Tvoří tak kousek vlastního biotopu, který se při správné údržbě a osazení může stát takřka bezúdržbovým. Není tak třeba sypat žádnou chemii ani čisticí prostředky a jezírko zůstává čisté. Právě toto je případ tzv. koupacího jezírka. Skvělý doplněk zahrady, ale i ideální možnost se v letních měsících osvěžit.

Na okrasu i pro potěšení

Jak již bylo řečeno, jezírka mohou plnit mnoho funkcí. A to jak od té okrasné, tak přes tu funkci koupací. Tento skvělý přírodní prvek ale požaduje určitou počáteční investici a chuť jezírko připravit co nejvíce v souladu s přírodou. Samotná příprava jezírka může být jednoduchá, kdy zakoupíme jen potřebné věci a součásti, jezírko osázíme, napustíme vodou a osadíme rybkami. Bohužel tyto nepromyšlené kroky mohou z jezírka dělat spíše starost, než radost. Právě nepromyšlený postup nás pak nutí používat drahou chemii k čistění vody, která by se jinak mohla filtrovat přírodní cestou. Unáhlené a špatně vytvořené jezírko může zarůstat řasami, sinicemi či i nepříjemně páchnout.

Jak na to?

Než se do samotného jezírka pustíme, je třeba si zvolit některou možnost. Chci jen jezírko na dekoraci? Budu v něm mít ryby či jiné organismy? Chci mít jezírko samočisticí nebo jej budu čistit pomocí chemie? Budu se v něm v létě koupat? Podle těchto kritérií je pak třeba hledat i informace a materiály, jak se do samotné stavby pustit. Druhá možnost je toto nechat na profesionální firmě, které je třeba ovšem za práci zaplatit.

Dalším důležitým krokem je určitě najít správné místo, přívod vody a její odtok. Budeme-li budovat větší jezírko, počítejme v létě s větším odparem, který je třeba doplnit. Spoléhat se na déšť nemusí být vždy správné. Pokud jsme si zvolili koupací jezírko, je třeba myslet a počítat s většími rozměry, protože právě poté samočisticí efekt díky správně zvoleným rostlinám nejlépe funguje.

Dobrý výběr je nutný i v případě vybírání rybek. Jezírko by nemělo být přerybněno. Tedy je nutno myslet na jeho velikost, velikost ryb a jejich počet. Malý životní prostor pro rybky by je mohl i zahubit. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, jestli mám dostatečný vodní zdroj, abych mohl následně jezírko napustit a řádně jej osadit a vytvořit ten správný biotop.

Rate this post
Sdílejte