Tipy pro malé stavby

Tipy pro malé stavby

Sdílejte

Tipy pro malé stavby

stavba pergoly
stavba pergoly, Autor obrázku: RBerteig

Pokud máte dům, pak vás jistě napadlo si na zahradě pořídit altán nebo venkovní kuchyni. Pokud si tehdy chcete pořídit takovou stavbu do své zahrady, pak je potřeba dbát několika pravidel, aby vás provoz takové stavby moc nezatěžovat časově ani finančně. Ať už se rozhodnete pro lávku přes potůček, opěrnou zídku, zahradní altán či domek nebo kůlnu na dříví či dílnu pro tatínka. Prostě platí, že na menší stavby je potřeba větší inspirace.

Všechno to může být označeno souslovím malá stavba. A to pokud se to svou plochou vejde do 25 čtverečních metrů a výška stavby nepřesahuje pět metrů. Většinou pak stačí ohlášení stavby, pak se vydá územní rozhodnutí či územní souhlas a můžete začít stavět. Je ovšem moudré si na stavebním úřadu ověřit jejich požadavky, protože se mohou regionálně lišit. Ti, kteří mají velkou zahradu si často staví velké altány, které mají druhou základnu, nebo mohou být šestiboké až osmiboké.

Na výrobu malých dřevostaveb se většinou užívá naše smrkové dřevo. Je samozřejmě ošetřeno tak, že do něj neproniknou škůdci a neublíží jim ani povětrnostní podmínky ale samozřejmě se budou muset po nějakém čase zase natřít. To zvládneme i sami, v opačném případě bychom tak radikálně snížili životnost celé stavby a za několik let bychom byli nuceni si pořizovat další stavbu. Pergolu můžeme zakrýt různou krytinou, může to být jednak rákos, nebo speciální textilie, nebo samozřejmě tradiční tašky. Pokud ale pergola navazuje na dům, pak bychom měli volit průsvitný materiál, například polykarbonát, jinak bychom docílili toho, že by nám do domu nevniklo potřebné množství paprsku a proto bychom doma měli přítmí, což je samozřejmě škoda.

Samozřejmě taky krytina altánu musí korespondovat s pálenou taškou našeho domu, v případě že je s ním spojena. Položení střechy se ovšem řada firem nezasazuje do své pracovní náplně, takže nezbude nic jiného, než si připlatit za nadstandardní služby nebo využít inspirace na internetu a zvládnout jejich pokládku sami. Než podepíšeme s firmou smlouvu, musíme si pořádně přečíst, co všechno je v ceně a co se považuje jako nadstandardní úkon. Pokud se rozhodneme pro popínavou rostlinu, která bude zdobit naši pergolu, pak je ideální vinná réva, zimolez, nebo popínavá růže či břečťan. Je důležité si však nastudovat, jaké má rostlina nároky a na jakou světovou stranu bychom ji měli umístit, jakou bonitu půdy vyžaduje a jiné důležité věci. Ideální je tedy konzultace se zahradníkem, který nám fundovaně poradí.

Jak na stavbu pergoly

Buď si můžeme zajistit celou stavbu včetně jejího postavení od profesionálů, ale pak musíme mít na mysli, že je to nejdražší varianta, ale na druhou stranu si můžeme být jisti, že ji vhodně umístí na zahradu, neboť si dopředu přijdou prohlédnout pozemek, do kterého stavbu zasadí a přizpůsobí tak altán či pergolu materiálům, které už na zahradě jsou obsaženy. Druhou možností je, že si stavbu pořídíme přes internet či v hobbymarketu nebo si ji vybereme z katalogu, kde se taková stavba pohybuje asi od 5000 Kč, což platí pro menší pergoly. Dostaneme tak jednotlivé díly stavebnice , které obsahují střechu i různé montážní prvky. Je na nás si udělat základy, pořídit si dlažbu, pokud budujeme chatky nebo kůlnu na dříví či dílnu pro kutila, pak je hodnější základová deska.

Když je pergola dřevěná, pak ji musíme vhodně povrchově ošetřit a do budoucna ji natírat doporučeným materiálem. Když jsme natolik zdatní, že si stavbu i sami postavíme, ušetříme až 20 procent celkových nákladů. Pak je na nás, abychom sladili střešní krytinu s barvou domu, pokud je stavba zhotovená na míru, v případě katalogových výběrů toho samozřejmě nedosáhneme. Pokud ale nejsme tak nároční a altán stojí v koutě zahrady, kde pořádně přes stromy není vidět na krytinu našeho domu, pak v tom žádný problém nevidíme.

Originální stavba pergoly z gabionů

Gabiony mohou sloužit jako náhražka zdi betonové nebo cihlové. Působí mnohem zajímavěji a přirozeně zapadá do rázu krajiny, protože jde o plnění košů přírodními kameny, které jsou vsazeny do gabionového pletiva. To je naohýbáno dle rozměrů pergoly a spojeno drátem. Dojde ke zvýšení pevnosti a stabilitě koše. Koše se spojují spirálami, neboli dráty z galvanizované oceli, které vypadají jako spirála a jsou uloženy do košů tak, abych došlo k jejich spojení. Kameny se do koše dávají ručně, a to je důvod, proč tento způsob zdi stojí takovou částku, může vyjít i jednou tolik, co stojí hotový koš. Majitel domu tedy může ušetřit tím, že si materiál do košů vpraví sám.

Rate this post
Sdílejte