Tepelné čerpadlo země-voda správnou volbou pro váš dům

Tepelné čerpadlo země-voda správnou volbou pro váš dům

Sdílejte

Tepelné čerpadlo země-voda správnou volbou pro váš dům

Majitelé nemovitostí v posledních několika letech trápí vysoké ceny energií, které musí platit za vytápění a ohřev vody. Pomineme-li krátkozraké šetření nákladů, jakými jsou zateplení fasád, přichází v úvahu instalace tepelného čerpadla. Tepelná čerpadla jsou označována slovním názvem, podle dvou základních systémových parametrů, kterými jsou zdroj tepla a teplonosné médium.

instalace čerpadla
instalace čerpadla

Typy tepelných čerpadel

Většina dodavatelů tepelných čerpadel nabízí instalaci jednoduchých systémů a typů čerpadel vzduch/voda. Tyto systémy mají nízké pořizovací náklady a tedy i rychlou návratnost vynaložených prostředků. Systémy vzduch/voda se instalují jednoduše a rychle, s minimálními nároky na prostor, nicméně čerpadla se systémem vzduch/voda mají vyšší provozní náklady než je tomu u tepelných čerpadel země/voda. A to především při nízkých venkovních teplotách vzduchu, kdy se topný faktor výrazně snižuje. To znamená, že v některých lokalitách naší republiky jsou téměř nepoužitelné.

Pokud leží Vaše nemovitost v horské nebo podhorské oblasti, kde je teplota venkovního vzduchu 7°C, je lepší použít pro její vytápění tepelné čerpadlo země/voda. Systém vzduch/voda, bude mít v těchto lokalitách díky nízkým teplotám vzduchu vysokou spotřebu elektřiny.

systémy tepelných čerpadel
systémy tepelných čerpadel

Výběr tepelného čerpadla

Při výběru tepelného čerpadla je třeba pečlivě zvážit všechny možnosti a především využít hydrologické a geologické podmínky v místě stavby. Velmi výhodným systémem tepelných čerpadel je typ země/voda, v lokalitách kde je možnost položit do zahrady plošný kolektor. Za téměř stejné náklady (jako u čerpadel vzduch/voda) získáte přibližně o 1/3 nižší spotřebu elektřiny a mnohem delší životnost tepelného čerpadla. V případě že pozemek není dostatečně velký pro instalaci plošného kolektoru (300m2), je možné použít vrtu. Tepelná čerpadla s vrty mají nejnižší nároky na prostor uvnitř i vně domu. Pro většinu nemovitostí jsou tedy ideálním řešením tepelná čerpadla pracující na principu země/voda.

Rate this post
Sdílejte