Hliníková okna. Dokonalost zahalená rouškou tajemství

Hliníková okna. Dokonalost zahalená rouškou tajemství

Sdílejte

Hliníková okna. Dokonalost zahalená rouškou tajemství

oknaJe až k nevíře, jak málo se v českých luzích a hájích mluví o hliníkových oknech. Zatímco o plastových a dřevěných oknech nejspíš v posledních letech slyšel i ten, koho stavebnictví vůbec nezajímá, okna hliníková jakoby snad ani neexistovala. V mnoha ohledech je přitom hliník lepší než plast i dřevo a třeba ve vyspělé Evropě v prodejních číslech tyto materiály mnohdy překonává. Pojďme si ukázat proč.

Jedno okno navíc

Hliníkové rámy jsou oproti těm plastovým nebo dřevěným mnohem pevnější, což přináší jednu obrovskou výhodu – mohou být při zachování stejné pevnosti o kousek užší. Pomineme nyní to, že okno s takovým rámem vypadá o poznání lépe. Důležitější je, že na každém okně ve vašem domově získáte díky užšímu hliníkovému rámu pár centimetrů čtverečních prosklené plochy navíc. A to znamená jediné = více denního světla. Nejvíce rozdíl poznáte u obrovských prosklených ploch, kde je hliníkový rám takřka podmínkou.

Absolutní bezpečnost

Hliník je nesmírně lehký materiál a prakticky vůbec nezatěžuje stavební konstrukci. Přitom ale zůstává velmi pevný, nehořlavý (bod tání je o 50 % vyšší než u plastu) a odolný proti násilnému vypáčení. V praxi se potvrdila i jeho dlouhá životnost – s trochou nadsázky lze konstatovat, že hliníková okna vám při rozumném užívání vydrží celý život. Přitom jsou zcela bezúdržbová a v čase nemění své vlastnosti.

Elegantní vzhled

Nic naplat, při vyplňování stavebních otvorů se musíme zajímat také o vzhled. A v tom hliníková okna doslova excelují. Hliník je tvárný materiál, který neklade vůbec žádná omezení. Líbí se vám okna kruhová? Nebo okna s úkosy? A co jakkoliv jinak členěná? Je to jenom na vás. Hliník vám umožní téměř cokoliv. A to všechno navíc podtrhuje neomezující barevná škála dle vzorníku RAL – okno bude vždycky vypadat přesně tak, jak sami chcete.

Nic proti plastovým nebo dřevěným oknům – poměrově cena / výkon nabízí solidní a dostačující řešení pro většinu domácností. Pokud ale hledáte něco skutečně výjimečného, zhodnoťte investici do oken hliníkových. Koupit je můžete třeba na gress.cz a uvidíte, že budete příjemně překvapení.

Rate this post
Sdílejte