Celoroční chata není problém

Celoroční chata není problém

Sdílejte

Celoroční chata není problém

20140906213735Víkendové chaty mohu mít různé podoby. Některé jsou postavené v zahrádkářských koloniích, kde plní funkci především letní chatičky. Málokterá chata je vybavená natolik, aby se v ní dal trávit čas i v zimě. Chce to jen trochu energie a chuť do práce. Teď je ten pravý čas. Letní horka skončila a do zimy snad nějaký ten pátek zbývá, pokud to nestihnete teď, dostane šanci opět až za rok.

Jaké úpravy si zaslouží chata určená k celoročnímu obývání?

Předtím, než se vrhnete na opravy a rekonstrukci je dobré vědět, jak často na chatě budete přebývat. Jedná se jen o několikahodinové posezení u kávy, anebo skutečně víkendový výlet? Jde totiž o otázku výběru vytápění. Chcete-li trávit na chatě víkendy i klidně celé týdny, je pro vás lepší vytápění, které se sice pomaleji rozehřeje, ale za to vydrží předávat teplo po dlouhé hodiny. Řeč je o akumulačních kamnech. Další možností je samozřejmě i krb či kamna, spolu s tepelným čerpadlem, které může rozvádět teplo do všech místností. Tato varianta je však o hodně dražší a lze o ní uvažovat až u větších chat. U chaty s minimální rozlohou je lepší zvolit akumulační kamna. Na chatu můžete jezdit jen na pár hodin. Třeba jen na výlet po krajině, nebo kvůli klidu. Pokud se na chatě zdržíte skutečně jen pár hodin, nemá smysl pořizovat si akumulační kamna. Vy potřebujete teplo hned a jen na krátkou chvíli. Pro vás jsou vhodnější přímotopy, které rychle vyhřejí celou místnosti. Pozor ale, na dlouhé topení to není. Pokud by se stala chata víkendovou a vy stále topíte přímotopem, draze za to zaplatíte.

Pokud již máte vybraný typ vytápění, nezapomeňte na základní místa, kudy uniká teplo. Většinou se jedná o střechu, stěny a okna. Je proto dobré chatu zateplit. Stačí pár polystyrenů a je hotovo. Pokud se chcete ještě více angažovat, vyměňte také okna. V neposlední řadě, ale asi nejdůležitější, je mít kvalitní střechu, kterou nepoteče ani nebude unikat teplý vzduch.

Rate this post
Sdílejte