Byt plný romantiky, to je Provence

Byt plný romantiky, to je Provence

Sdílejte

Byt plný romantiky, to je Provence

Autor obrázku: French Finds

Že jste ještě neslyšeli o stylu Provence, a tak se ptáte, co to znamená? Na Provence existuje několik pohledů. Tradičně se jedná o byt, ve kterém zavání vůně Provensálie neboli francouzského venkova. Když se řekne Provence, většina lidí si představí levanduli, slunci a víno. Není se čemu divit, přesně tohle je chuť venkova Provence.

Jak byt ve stylu Provence zařídit?

Určitě v něm nesmí chybět starý nábytek. Zajděte na půdu nebo navštivte babičku a pečlivě si prohlédněte nábytek, který tam vidíte. Že se vám některé kousky obzvlášť líbí? Vezměte je a sami si je přetvořte k svému obrazu. Nábytek ve stylu Provence by měl být jednoznačně bílý nebo ve velmi světlých odstínech – modré či zelené. Můžete si tedy staré stoly, komody, skříně nebo židle a přetřít na požadovaný odstín.

Jak k tomuto stylu doladit stěny bytu?

Určitě by nebylo na škodu, aby stěny vašeho bytu byly ve světle fialové barvě. Aby bylo bydlení útulnější, pověste si na stěny obrazy s krajinou francouzského venkova, především by na nich měla být pole s levandulí nebo alespoň svazky levandule.

Autor obrázku: Larry Wilder

Chcete-li docílit opravdové romantiky, nesmíte zapomenout kromě starého nábytku, také na textilie, glazované keramické vázičky nebo hrnečky, ale také na drobné detaily, jakými jsou např. přehozy přes postel nebo polštářky. Bylo by stylové pořídit si, nebo kdo je šikovný, tak sám si vyrobit, přehozy nebo polštářky z tradiční textilie. Barvy, které jsou pro takovou textilii typické, jsou bílá, smetanová, starorůžová, modrá, ale také hnědá.

Pro vytvoření dokonalé atmosféry francouzského venkova, by nebylo na škodu, pořídit si podsedáky, povlečení nebo ubrusy. To vše s nádechem tajemné romantiky. Podlaha by určitě měla být v odstínech teplých barev, a proto jsou nejvhodnější volbou dlaždice v barvě pomerančové, červené či odstínech hnědé.

Provence se vlastně dá přizpůsobit vkusu každého z nás. Nezapomeňte však navštívit starožitnictví či truhlářství, kde vám s výběrem vhodného nábytku určitě rádi poradí. Už vůně romantického Provensálska okouzlila i vás?

Rate this post
Sdílejte