Do dětského pokoje – jedině koberec

Do dětského pokoje – jedině koberec

Sdílejte

Do dětského pokoje – jedině koberec

Už se vaše ratolest začala plazit po zemi? Pak je nejvyšší čas mu do pokojíčku pořídit koberec. Nejen, že ho bude při hraní hřát, zmírní jeho pády, ale i podpoří jeho fantazii. Co je při výběru nejdůležitější, jestli hraje věk roli a další cenné rady se dozvíte v následujícím článku.

Koberec v dětském pokoji

 

Přímo na míru

Než začnete vybírat motýlky a silnice, je dobré si uvědomit, k jakému účelu koberec využijete. Zda bude sloužit jako designový kousek do pokoje teenegera nebo jako hrací plocha pro nejmenší. Pro malé děti je vhodný měkký a hřejivý koberec. Jelikož bude sloužit jako nejdůležitější prostor v pokoji, kde si bude hrát s hračkami a trávit veškerý čas.

 

Vhodný je koberec s kratším vlasem, který je odolný proti trhání a následnému jezení koberce. Důležitým kritériem by mělo být snadné čištění a odolnost při častém čištění. U věších dětí již koberec neslouží jako hrací plocha, ale spíše místo pro posezení nebo odpočinek. Dotváří celkový styl pokoje. Měl by být vysoce odolný, aby vydržel hraní si s většími a těžšími hračkami.

 

Na co se zaměřit

Při výběru dětského koberce je nutné se zaměřit na tři základní otázky, jak velký bude koberec, z jakého materiálu bude vyrobený a hlavně jak má vypadat?

 

Jak velký?

Při výběru dětského koberce je vědět, kde všude koberec chceme umístit. Zda bude po celé ploše pokoje, pak je nutné si důkladně pokoj změřit a koupit přesné dětské koberce metráž. Lepší větší koberec než je potřeba, zkrátit se dá vždycky. Pokud má koberec sloužit na hraní, vyplatí se pořídit koberec kusový a vybrat si z různých tvarů a velikostí – oválný, kulatý, hranatý.

 

Z čeho?

Hlavním kritériem by měl být materiál koberce, hlavně, jaký byl použitý. Od toho se odvíjí kvalita, odolnost a životnost koberce. Obecně platí pravidlo, pro výběr nejen dětského koberce, investovat, co nejvíce je možné. Výše ceny zajišťuje kvalitu materiálu a delší životnost. A to u dětského koberce jistě oceníte.

Na českém trhu najdete například levné koberce z umělých a přírodních materiálů, prodávané jako koberce běhouny. Nejkvalitnějším přírodním materiálem je vlna. Poskytuje dostatek měkkosti, hřejivosti a odolnosti, nicméně je lepší pro větší děti. U umělých materiálů je nejlepší volbou nylon. Zajistí odolnost, životnost a vydrží časté čištění.

Jak má vypadat?

Dětské koberce sehrávají důležitou roli pro vytváření a prohlubování dětské fantazie a představivosti. Obecně optimistické pastelové barvy jsou ideálním designem dětského kobercem, jelikož podporují radost, hravost i přemýšlivost dítěte. Vzory by měly být barevné, veselé s postavičkami či hrdiny z pohádek. Nejlepší co můžete udělat, je vzít své dítko s sebou, ať si vybere svého favorita samo.

Dítě alergik?

Objevila se u vašeho dítěte alergie, ale stejně mu chcete pořídit koberec do dětského pokoje? Současný trh s koberci má již řešení, objevil se koberec z umělého vlákna speciálně upravená tak, aby se v něm nedařilo roztočům se množit. Prach a nečistoty jsou uchyceny uvnitř koberce, kde zůstanou, dokud nebude koberec vysátý. Koberce pro alergiky, které splňují normy a prošly testováním, jsou označeny štítkem: vhodné pro alergiky.

 

 

Rate this post
Sdílejte