Jak vybrat pracovní desku na kuchyňskou linku

Jak vybrat pracovní desku na kuchyňskou linku

Sdílejte

Jak vybrat pracovní desku na kuchyňskou linku

By: felth

Při výběru pracovní desky do kuchyně zvažujeme materiál podle plánovaného využívání kuchyně a samozřejmě cenu, kterou chceme za pracovní desku vynaložit. Je rozdíl, jestli v kuchyni trávíme čas vařením jenom občas, či zda vaříme stále a rádi, protože je to naše záliba.

Investovat nebo ne?

Pokud to není vyloženě náš sen mít krásnou mramorovou pracovní desku v kuchyni, je docela zbytečné investovat do takové pracovní desky. I když dnes už není mramor v kuchyni jen výsadou bohatých rodin.

Rozhodně se nám vklad brzy vrátí. Na přírodním kameni, kterým žula je, můžeme dělat v podstatě cokoliv. Není náchylná na tlak, na nárazy při klepání řízků, na pořezání povrchu při krájení přímo na desce… Je velmi snadno udržitelná v hygienické čistotě, stačí ji omýt vodou. Navíc každý vzor na ní je vždycky originální a její lesk je stálý. Není podmínkou ale, abychom měli pracovní desku s vysokým leskem, pokud to není náš tip. Deska může být i matná. Neublíží jí ani čištění nožem. Vydrží několik generací. Lze vybrat z různých odstínů přírodní hnědé, šedé, černé, bílé.

Většinou ale chceme pracovní desku z cenově dostupnějšího materiálu. Nabízí se nám desky z dřevotřísky, z masívu, nebo z umělého kamene.

Dřevotřískové desky jsou potažené laminátem matným nebo lesklým, v nabídce jsou nejrůznější vzory, které věrně napodobují dřevo nebo kámen. Nejsou pravda tak odolné na nárazy či řezání, je nutné používat podložky, prkénka.

Nemusíme se bát vysokého lesku u pracovní desky. Právě naopak, s jednoduchými kachličkami na stěně, které mají rovněž vysoký lesk, dodají kuchyni krásný čistý vzhled.

Pracovní desky z masívu jsou krásné, dělají se o síle 40 mm, před používáním potřebují úpravu, aby nenasávaly vodu nebo mastnotu. Mají bezesporu větší trvanlivost, než desky dřevotřískové. Oblíbené jsou i pracovní desky z umělého kamene. Jsou téměř nenasákavé a cenově dostupnější, než desky z přírodního kamene.

Představu o pracovní desce máme mnozí různou. Nejsou výjimkou ani desky skleněné, nerezové, anebo kachličkové. Vždy je třeba mít na paměti, co chceme v kuchyni provádět, jak ji budeme zatěžovat a v neposlední řadě chceme, abychom v kuchyni snadno udržovali pořádek.

Rate this post
Sdílejte