5 systémů otevírání dveří uspokojí každého

5 systémů otevírání dveří uspokojí každého

Sdílejte

5 systémů otevírání dveří uspokojí každého

Nechcete zůstat u jednoduchého otočného systému otevírání dveří a zkusit i něco třeba jen méně obvyklého? Systémy jako oboustranně otvíravé nebo lamelové dveře mohou být zajímavým zpestřením vaší domácnosti. Pojďme si jednotlivé systémy představit.

Autor obrázku: Kai Chan Vong

Otočné dveře

Patří mezi nejstarší a také nejběžnější způsoby otevírání. Jedná se o nejpropracovanější systém, který nabízí dokonalé těsnění v zárubních (futrech) dveří. Šířky dveří momentálně využívané jsou pro běžné interiérové použití 800mm a venkovní z pravidla 900mm. Rozměrů a designů je samozřejmě mnoho a fantazii výrobci meze nekladou a tak můžete vybírat z desítek materiálových provedení, tak například mezi dveřmi jednokřídlovými, či dvoukřídlovými.

Dveře otvíravé v obou směrech

V případě omezené plochy pro otevírání dveří, je tento systém jako stvořený, protože kombinace „otočného a posuvného“ dveřního křídla zakomponovaného v jediném systému značně snižuje půdorysné nároky oproti předešlým dveřím a to až o 40%. Dveře lze tímto způsobem otevírat v obou směrech, tím pádem vždy tam, kde máte právě k dispozici více prostoru. Tento systém je velice žádaný právě pro svou jednoduchost, ve které se ukrývá množství elegance a krásy. Ani výběr materiálu není v tomto případě omezen, a tak si i ten největší „labužník“ přijde při výběru těch pravých dveří na své.

Lamelové dveře

Jestliže se rozhodnete volit tento typ dveří, budete mít na výběr ze dvou provedení a to dveře skládací nebo harmonikové. Nejdříve ale k tomu, co jsou vlastně samotné lamelové dveře. Jedná se opět a prostor spořící provedení, kdy jsou dveře po šířce rozděleny na jakési díly, ve kterých je vytvořen ohyb, díky kterému se dveře skládají jako harmonika.

A teď k rozdílu zmiňovaných dvou typů. Skládací dveře mají lamely stejné velikosti a při otevření zasahují jen do prostoru jedné z místností, zatímco harmonikové se liší velikostí lamel a to tak že první je z pravidla o polovinu menší než zbylé a po otevření zasahují částečně na obě strany souměrně.

Dveře kyvné „lítačky“

Každý si pod tímto pojmem představí něco, avšak co je správně? Tak zvané lítačky jsou dveře otvíravé na obě strany pouhým zatlačením, nikoli mačkáním kliky, a tak se hodí na dělení místností jako kuchyně a obývací pokoj, kam chodíte například s kávou pro návštěvu a tisknutí kliky by vám přivodilo popáleniny přinejmenším prvního stupně při sebemenší chybičce.

Jelikož se otevírají na obě strany, jsou prostorově nejnáročnější a tak se příliš nehodí do malých bytů a celkově míst s omezeným prostorem. Opět se nám nabízí jak jednokřídlé, tak dvoukřídlé, které se velmi hodí jako vstup z předsíně do haly a podobně situované místnosti. V domácnostech zatím však nejsou využívané příliš a můžeme se s nimi setkat spíše v občanských zařízeních jako nemocnice, školy nebo obchodní centra.

Autor obrázku: Ken Mayer

Dveře posuvné

Není nutno je příliš představovat, protože jsou velmi oblíbené pro svůj vzhled i úspornost prostoru. Můžete je zasouvat do zdi nebo mimo ní, se skrytou garnyži nebo odkrytou. Způsobů je spousta a tak si opět všichni přijdou na své. Jejich jednoduché otvíraní lze využít v každém prostoru.

Pro domácnost, kde se vám nechce do větších stavebních úprav, bude výhodnějším řešením rozhodně volit dveře posuvné na zeď, nikoli do ní. V tomto případě nejsou nutné velké úpravy.

Možností se nabízí mnoho a je už jen na Vás, která pro vás bude tou prostorově nejvýhodnější, cenově nejpřístupnější a vašemu oku nejpříjemnější. Přeji příjemný výběr!

Rate this post
Sdílejte