Žaluzie: řešení na každé okno

Žaluzie: řešení na každé okno

Sdílejte

Žaluzie: řešení na každé okno

Zastínění oken není pouze otázkou praktickou, ale také otázkou stylu. Z pochopitelných důvodů si jen málokdo nechá okna holá. Ve večerních hodinách, jakmile rozsvítíte, ztrácíte své soukromí. Kolemjdoucí i sousedé mohou pozorovat každý váš pohyb. V letních měsících se okna zatahují z prostého důvodu, kterým jsou silné sluneční paprsky způsobující nechtěný nárůst teploty uvnitř vašeho domova. Důvody pro pořízení kvalitního systému stínění jsou tedy jasné. Jak ale postupovat při výběru? Možností je přece tolik.

Závěsy, rolety, kterých je na trhu široká škála druhů a samozřejmě žaluzie. Ani ty nejsou k dostání pouze v jednom typu. Žaluzie jsou stále tou vůbec nejrozšířenější alternativou na oknech většiny českých domácností a má to své důvody. Princip, na kterém žaluzie fungují je jednoduchý, ale ve své podstatě geniální. Jsou tvořeny lamelami, které se mohou natáčet v obou směrech, stahovat na sebe na jednu stranu nebo ukotvit v libovolné poloze. Jsou tak snad vůbec nejvíce flexibilním stínícím systémem.

Typy žaluzií

Žaluzie ovšem nejsou pouze jednoho druhu. Nejvíce rozšířené jsou horizontální žaluzie, tedy s lamelami menších rozměrů umístěných vodorovně. Obvykle jsou vyrobeny z hliníku a mohou být vyvedeny v různých barvách nebo dekorech. Dnes jsou k dostání dokonce i v imitaci dřeva. Vodorovné žaluzie jsou montovány buď přímo mezi okenní dvojsklo, což má své nesporné výhody – nepráší se na ně, takže máte o starost méně s jejich utíráním, nebo se montují před sklo z vnitřní strany okna, což je obvyklé u dodatečného zakoupení žaluzií až po pořízení oken.

Žaluzie ovšem mohou být tvořeny také svislými lamelami, které visí shora dolů. Tyto vertikální žaluzie jsou dobře známé především z kanceláří a veřejných prostor, ovšem svůj účel mohou plnit i v domácnostech. Jsou skvěle využitelné na větší okna.

A zapomenout nesmíme ani na možnost instalace venkovních žaluzií. Tyto pak tvoří vnější doplněk domu. Bývají vyrobeny z odolnějších kovových materiálů a jejich jasnou předností je možnost intenzivního větrání i při zatažených žaluziích. A zapomenout nesmíme ani na možnost instalace venkovních žaluzií. Tyto pak tvoří vnější doplněk domu. Bývají vyrobeny z odolnějších kovových materiálů a jejich jasnou předností je možnost intenzivního větrání i při zatažených žaluziích.

Rate this post