Rolety na oknech: zvenku i zevnitř

Rolety na oknech: zvenku i zevnitř

Sdílejte

Rolety na oknech: zvenku i zevnitř

Rolety patří mezi dnes již klasické a léty prověřené systémy stínění na okna. Používaly se už před několika desítkami let a dnes se k nim opět vracíme. Jak dnes vypadají rolety a proč si pořídit právě je?

Hodně lidí dnes zcela automaticky sáhne po žaluziích, aniž by přemýšleli o alternativách. Je samozřejmě pravda, že žaluzie jsou velice praktické a umožňují snad vůbec nejplynulejší regulaci světla, která je možná. Přesto na druhou stranu mají své mouchy. Obvykle s nimi nedocílíte úplné tmy. Rolety jsou oproti tomu v oblasti plynulé regulace světla trošku pozadu, zato mohou hlavně v létě zajistit, že sluneční paprsky a jejich průvodní jev – velké horko, zůstanou jen venku. Záleží samozřejmě na tom, jaké rolety na okna zvolíte. Na výběr máte mezi venkovními a interiérovými.

Mezi interiérovými roletami existují rozdíly v materiálovém provedení. Obvykle bývají vyrobeny ze syntetických látek, ovšem lišit se může propustnost světla. Je tedy otázkou, zda chcete spíše světlo utlumit nebo skutečně zcela zatemnit. Velkou výhodou vnitřních rolet je široká paleta jejich dekorů a barev. Fungují totiž jako efektní interiérový doplněk a najdete si správný typ do každého interiéru.

Druhou alternativou jsou pak venkovní rolety. Instalují se buď do okenního výklenku, přímo na omítku nebo pod ni s pomocí roletového překladu. V posledním případě je nutné s jejich zabudování počítat už při stavbě domu. Mají své nesporné výhody, především praktického charakteru. Umějí zajistit dokonalé zatemnění a přitom s nimi i v zataženém stavu můžete stále větrat, protože jsou umístěny až před okny a propouštějí vzduch. Jsou kovové, takže v zatažené poloze fungují také jako jakási bariéra, která může váš dům chránit proti vloupání. Jejich používáním v zimě lze pak dokonce redukovat náklady za vytápění. Jejich pozitiva tady ale nekončí, měly by také tlumit venkovní hluky pronikající do interiéru.

Rate this post
Sdílejte