Jaké jsou výhody a nevýhody srubu?

Jaké jsou výhody a nevýhody srubu?

Sdílejte

Jaké jsou výhody a nevýhody srubu?

dům srubového typu
dům srubového typu, Autor obrázku: Alex Shultz

Pokud jste někdy snily o bydlení v kanadském srubu, určitě vás zajímalo, jaké jsou výhody a nevýhody těchto staveb – pokud ano, jste tu správě. V České republice se dřevěné sruby staví většinou na vesnicích, protože v městské zástavbě nevypadají úplně dobře, respektive vypadají tam nepatřičně. Pokud ale máte pozemek u lesa nebo v řídké zástavbě a máte-li rádi vůni a vzhled dřeva, srub je rozhodně skvělá volba i pro větší rodinný dům na celoroční obývání.

Jaký je rozdíl mezi roubenkou a srubem?

Pokud uvidíte roubenku a srub vedle sebe, rozdíl uvidíte okamžitě. Sruby mají zdi postavené s kulatin, naopak roubenka je stavěná z dřevěných trámů, tedy z hranolů. V naší zástavbě je historicky více zažitá roubenka, nové sruby jsou ale u nás viděl čím dál tím více.

Roubenky se mezi trámy dodnes izolují ovčí vlnou, ta má totiž skvělé izolační vlastnosti.

Jaké jsou výhody srubu?

Nejčastější důvod, proč lidé volí sruby, je ten estetický. Srub prostě a jednoduše skvěle vypadá, jeho design je nadčasový a z módy pravděpodobně nikdy nevyjde. Dalším pozitivem je klima v domě, interiéry spousty let krásně voní po dřevě a nehrozí zde plísně, protože je v domě mnohem méně mokrých procesů.

Sruby se izolují přírodními materiály, jako například ovčí vlna, ale i třeba konopí nebo len. Není vůbec třeba se těchto materiálů bát, jsou léty odzkoušené a jejich izolační vlastnosti jsou srovnatelné s minerální vlnou či polystyrenem (tepelná vodivost konopí a vlny je skvělých 0,040 W/(m.K)). Konopí je difuzní, nehrozí zde plísně, alergie ani škůdci. Z toho vyplývá další bonus srubů, a to jeho difuznost. Dům “dýchá”, což je nesrovnatelně zdravější než špatně udělané polystyrenem zakonzervované domy. Podobné výhody mají také levné slaměné domy, které se čím dál tím více začínají stavět i v České republice.

Rychlost stavby je také velké pozitivum, firma vám dřevěný srub postaví za 3 měsíce, zděný dům bude stavět celý rok.

Jsou tedy nějaké nevýhody?

Každý typ staveb má svoje pro a proti, i u srubů se můžeme setkat s negativy. První negativum vyplývá z toho, že stěny jsou z kulatin. Takže například elektrické zásuvky musíte dobře rozvrhnout před stavbou, protože poté už nebude tak jednoduché vysekat to zdi nové rozvody. Veškeré příslušenství, které je běžně přišroubované ke zdi, se musí pověsit na představenou zeď, protože celý dům bude pracovat a trochu si sesedat. Dům je ze dřeva a tedy bude pracovat kvůli rozdílným teplotám – ráno a večer tedy můžete v domě slyšet jemné praskání, je to běžný jev, který po čase přestane.

Rate this post
Sdílejte