Poznejte praktičnost a krásu venkovních dřevěných teras

Poznejte praktičnost a krásu venkovních dřevěných teras

Sdílejte

Poznejte praktičnost a krásu venkovních dřevěných teras

Uvažujete-li o pořízení si dřevěné terasy i k sobě domů, jistě budete hledat co nejvíce informací pro to, aby byla vaše terasa kvalitní a měla dlouhou životnost. Co všechno obnáší stavba terasy a jaké dřevo je vhodné?

Kvalitní dřevo

Základem bude zvolené dřevo. Důraz je kladen na dobrou odolnost a tvrdost, proto se nejlépe hodí exotické dřevo. Právě ono má nízké nároky na údržbu ošetřujícími materiály a vyznačuje se vysokou tvrdostí.

Životnost exotického dřeva je 30-50 let, záleží na druhu. Jmenujme kupříkladu Teak ze Střední a Jižní Ameriky, Cumaru ze Střední Ameriky a tropické Jižní Ameriky, Jatobu ze Střední a rovníkové Ameriky, Karibské oblasti a jiné.

Dřeviny jsou krásně přírodně barevné, najít a vybrat si tak můžete jak dřevo světlé, tmavé, nebo s červeným nádechem.

Vysychání dřeva

Dřevo pro použití na terasu musí mít optimální vlhkost, tzn. takovou, jako má prostředí, ve kterém bude postaveno (interiér, zimní zahrady s květinami, zastřešené bazény, exteriér…).

Vypracování projektu

Místo, kde bude terasa stát, se dobře přeměří, zhodnotí se tvrdost a složení země a vypracuje se projekt, se kterým budou obě strany spokojeny.

Připraví se štěrkové lože přibližně 30cm vysoké, na které se bude terasa pokládat. Jeho kraje je dobré zpevnit proti propadání a vysypávání se štěrku.

Na srovnaný podklad se položí dřevěný rošt z hranolů z tvrdého dřeva odolného proti povětrnostním podmínkám. Hranoly a pochozí prkna je dobré napustit ochranným olejem.

Po dokončení roštu a přípravě materiálu může dojít k položení pochozích prken. Na závěr lze terasu opatřit lištami ze stejného materiálu a dalšími doplňky, jako nerezové rošty, nebo spoje pro odvod vody, vzduchu, krytky děr pro slunečník…

Vyberete-li si kvalitního výrobce dřevěné terasy, stane se na dlouhý čas krásným doplňkem vaší zahrady a místem, kde budete trávit velkou část roku. Nechte si ji udělat podle vašeho vkusu a dejte si poradit. Odborníci, kteří postavili mnoho teras, znají spoustu vychytávek a maličkostí, které jsou při stavbě terasy velmi důležité.

Rate this post
Sdílejte