Nový koberec

Nový koberec

Sdílejte

Nový koberec

Ať už se stěhujete do nového či pouze renovujete, nový koberec je základem každé místnosti, jako je třeba obývák či ložnice. Nejenom, že koberec dodá Vaší domácnosti teplo, ale i dobrý vzhled, a navíc šetří i Vaše peníze, protože mnohem lépe izoluje, než třeba dlaždičky či linoleum. Někdy je však výběr barvy i celkového vzhledu sporným bodem, a to zejména u mladých lidí, kteří ještě nemají zcela sladěné představy.

Položení koberce

Pro někoho hračka, kterou zvládne za hodinu, pro jiné zase „zábava“ na celé dopoledne …ne každý je natolik zručný, aby dokázal koberec položit během chvíle, protože to v některých případech může být skutečně složité. Zejména, pokud dodavatel koberec špatně namotá, hned je obtížné jej rozmotat, neboť se nevejde podél stěny. Pak je také třeba ho zařezávat a vyrovnávat – staří ovšem jeden špatný řez či jej zlomit a bude to na něm znát až do další výměny. Vždycky je dobré, aby koberec pokládali alespoň dva lidé.

Výběr barvy a vlákna

Autor obrázku: Renato Ganoza

Někdy patří výběr barvy a vlákna k nejobtížnějším …zpravidla mladé ženy a mladí muži, mají ve většině případů poněkud odlišné názory. Zatímco co spousta žen by volila koberce s dlouhým vláknem a světlé barvy, muži by naopak zvolili koberec s co nejkratším vláknem a v tmavé barvě, o který by se nic nezadrhávalo, a nebyla na něm vidět každá nečistota. Hlavně méně šikovní či aktivní lidé mají mnohem blíže třeba k rozlití pití či k vysypání jídla na podlahu.

Pravidelná údržba a výměna

O koberec je třeba se pravidelně starat …a to nejenom o ten nový. Samozřejmě je ale třeba jej čistit šetrně, aby nedošlo k jeho poškození. Nestačí jej však pouze vysávat (luxovat), ale alespoň jednou ročně je dobré jej vyčistit vodou, k čemuž existují vysavače na bázi vody. Po jeho umytí vodou je ale nutné jej nechat řádně vyschnout, aby nezplesnivěl. Koberec, i když se o něj staráte, byste měli vyměňovat cirka jednou za pět let.

Rate this post
Sdílejte