Vertikulujte vaši zahradu a postarejte se tak o krásnou, zelenou trávu

Vertikulujte vaši zahradu a postarejte se tak o krásnou, zelenou trávu

Sdílejte

Vertikulujte vaši zahradu a postarejte se tak o krásnou, zelenou trávu

By: Robert S. Donovan

Vertikulace je slovo, které se často skloňuje, pokud jde o udržování trávníku, o jeho kultivaci, o jeho založení, a všechno, co se týká správného udržení krásného trávníku.

Proč vertikulovat?

Za pomoci vertikulačních nožů dojde k přesečení trávních výběžků, a tak se podpoří tvorba novch výhonků a trávník se tím způsobem omladí. Neméně důležité je také narušení a omezení růstu rostlin dvouděložných, čili plevelů, hlavně těch plevelů, kterých listové růžice přisedají k povrchu zeminy.

Vertikulace je zároveň vhodná k provzdušnění půdy, tedy jejího povrchu, kterým půda přijímá živiny, vzduch i vláhu. Pokud tuto nepříliš hlubokou vertikulace provádíme několikrát za rok, stačí dvakrát, pak jde o ideální způsob, jak můžeme obdělat trávník a zbavit jej nepříjemných důsledků travní plsti.

Jak provádět správně vertikulaci?

Ať už máme vertikulaci motorovou, ruční vertikulační hrábě, tak jsou obě varianty vybavené ostrými noži, které se zařezávají do hloubky asi tří milimetrů a dokážou tak odstranit z trávníků plsť. Je také podstatné, aby byl těsný odstup vertikulačních nožů, aby se odumřelé rostliny mohly z rozřezaného drnu hezky odstranit.

Je dobré vertikulaci provádět v době, kdy je sucho, a tak je ideální ji provádět alespoň dva dny po dešti. Pak trávník provzdušníme a ten potom lépe přijme živiny, vzduch i vláhu.

Než začnete s prací

Před tím, než provedeme samotnou vertikulaci, bychom měli upravit trávník sekačkou, a to na výšku asi 4 cm. Nože vertikulátoru by se měly nastavit tak, aby se jen dotýkaly půdy, nastavení je samozřejmě prováděno, aniž bychom spustili vertikulátor, a to by se mělo provádět v rovné ploše, stejně společně s dlažbou či betonem.

Nic se nemá přehánět, ani přehnaná hluboká vertikulace, protože pak bychom mohli poškodit kořeny a také samotné rostliny. I motor i nože jsou vystaveny velkému zatížení a tak se velice opotřebují. Vertikulaci dělejte pásek po pásku, a to v podélném směru, hloubka by měla být asi 3 milimetry.

Pokud se vám zdá být zbytečné dávat peníze do vertikulátoru, pak můžete využít vertikulační hrábě, které mají zahnuté nože, které se zařezávají do travního porostu a dokáží z trávníku odstranit travní plsť a taky mech v místech, kde se nemůžete dostat samotným vertikulátorem. Jako doplněk můžete použít hrábě, které jsou vyrobené z plastu, a s nimi můžete pohrabat trávník, ale třeba i šotolinovou cestičku. O trávník se musíte starat, a tak budete potřebovat hodně pomocníku.

Rate this post
Sdílejte