Netradiční materiály v umění

Netradiční materiály v umění

Sdílejte

Netradiční materiály v umění

Umění… oblast, ve které není nic nemožné a vše se může proměnit v realitu. Tento pojem můžeme charakterizovat jako tvořivou činnost, která klade důraz na individualitu a zejména originalitu. Dalo by se říci, že pojem „umění“ nabírá každým stoletím zcela jiné rozměry, neboť se neustále objevují nové možnosti, jak toto slovo pojmout. Mnoho umělců se snaží co nejvíce šokovat, dát najevo své pocity, emoce, názory, myšlenky či upoutat pozornost na společenské, politické nebo ekonomické problémy jak v jeho zemi, tak ve světě.

Výtvarníci hledají stále nové a nové materiály a snaží se přijít na něco, co svět ještě neviděl. Mezi méně obvyklé materiály, které lze určitě spatřit jak v kresbě, tak například sochařství, je například písek, plast, cement, sklo, štěrk, led nebo potraviny. Umělci nám dávají najevo, že z jakékoliv věci lze vytvořit něco naprosto nevídaného a jedinečného, chce to mít jen otevřenou mysl novým neotřelým nápadům.

Plast

Plast je důkazem, že na tvůrčí činnost lze použít opravdu cokoliv. Výtvarníci nejčastěji upřednostňují recyklovaný plast, který zajistí dlouhou životnost díla, a zároveň dokáže v sobě promítnout současné problémy společnosti s recyklací odpadu a jeho dopad na životní prostředí. Na rozdíl od některých druhů materiálů jej lze využít v několika barvách a odstínech, čímž se zajistí poutavost samotného díla a přilákání pozornosti. V minulých letech jsme mohli vidět například novodobé instalace z mikroténových sáčků nebo sochy z použitých PET lahví.

Beton

Existuje však materiál, který vydrží mnohem déle než plast, a to beton. Beton se používá nejčastěji ve stavebnictví a architektuře, vidět ho však můžeme také v umělecké sféře. Nebude žádným překvapením, že se jedná zejména o sochařství. Sochy z betonu jsou velmi odolné a vydrží doslova věčnost, důkazem může být antická stavba Pantheon v Římě, která tady je s námi už několik staletí. Za betonovými unikáty nemusíme ale až do Itálie, můžeme je vidět také v České republice. Za zmínku určitě stojí brněnský umělec Miroslav Kovář, který vytváří odlitky ženských těl z cementu společnosti Českomoravský cement, největšího českého výrobce cementu.

20150825201414

Led

Úplným opakem betonu je led, neboť díla vytvořená z tohoto materiálu vydrží opravdu krátkou dobu. Lze je uchovat v mrazničkách a zajistit jim tím delší živnost, avšak kvůli velikosti či hmotnosti jsou sochy nejčastěji vytvářeny na tom stejném místě, kde také postupně mizí (roztápí se), nebo jsou poté odstraněny. Led symbolizuje křehkost, eleganci a pomíjivost okamžiku, neboť všichni víme, že tento skvost nevydrží věčně, a právě v tom tkví kouzlo tohoto materiálu. Ledová díla jsou nejčastěji vytvářena ručně s pomocí ručního nářadí a vždy jde o velkolepou podívanou už při samotné tvorbě. Každou zimu jsou vytvářeny výstavy ledového umění a výjimkou není ani Česká republika.

20150825201400

Sklo

Nádherného výsledku lze dosáhnout i pomocí skla. Díla vytvořená z tohoto materiálu jsou většinou velmi křehká, o to více však ceněná, neboť už při jejich zhotovení se musí dbát na pečlivost a preciznost. Tento materiál patří spíše k těm oblíbenějším, ale musí se zvážit také formy skla, které jsou použity. Při tvoření se mohou využít třeba hotové skleněné výrobky, např. sklenice či žárovky, a to už není tak obvyklé. Doplní-li se skleněné výtvory světelnými instalacemi, může to být opravdu velkolepá podívaná.

Potraviny

Jeden z nejvíce kontroverzních materiálů, který se dá při tvůrčí činnosti použít, jsou potraviny. Jídlo ve všech svých podobách vyvolává vždy nejvíce ohlasů, kladných i záporných. První a asi i nejznámější umělec, který využil jídlo, byl renesanční malíř Giuseppe Arcimboldo. Ačkoliv tedy neměl barvy namíchané z ovoce, ani ze zeleniny, nakreslil portrét císaře Rudolfa II, který je zobrazen pomocí nakreslených potravin. V současné době jsou k vidění různé druhy vyřezávaného ovoce, obrazy z kávy či malby na potravinách. Oblíbené je také skládání jídla do nejrůznějších instalací a koláží.

Písek

Písek můžeme najít na pískovišti, na pláži, na stavbách i v přesýpacích hodinách, ale málokdo si ho vybaví jako umělecký objekt. Malování do písku, známé také jako písečná animace, je přitom jedna z nejkrásnějších věcí, které lze vidět. Umělci využívají jemný písek a umělé světlo, aby ukázali krásné obrazce, které dokáží během chvíle vytvořit pouze pomocí písku a vlastní šikovnosti. Vzhledem k tomu, že písek se přirozeně nachází na plážích, můžeme zrovna tam nalézt opravdu unikátní sochy a instalace. S jejich výdrží je to ale podobné jako u ledu, stačí příliv vody, silnější vítr a během chvíle se tyto útvary ztratí navždy.

Všechny výše zmíněné materiály nejsou nové, všichni je více méně známe, ale užít je jako materiál ke stvoření něčeho naprosto originálního, si troufne málo kdo. Můžeme jen očekávat, co nového přinesou nadcházející roky a čím nás umělci překvapí a okouzlí tentokrát.

Rate this post
Sdílejte