Žiju jako v novém, a přitom jsem ve starém

Žiju jako v novém, a přitom jsem ve starém

Sdílejte

Žiju jako v novém, a přitom jsem ve starém

Mnoho lidí si staví nové domy, avšak ještě si spousta lidí koupí starý byt, který chce opravit do svých podob. Rekonstrukce bytu je velmi náročná, ale když víte jak na to, tak budete na sebe hrdí, že jste si zvládli sami vytvořit vysněné zázemí.

Mohu rekonstrukci rozhodnout sám?

Záleží na tom, co chcete rekonstruovat. Pokud chcete obnovit jen nějakou místnost, tak ve většině případů sami dokážete rozhodnout, které stavební práce můžete anebo naopak nesmíte dělat. Avšak pokud chcete kompletní rekonstrukci bytu či domu, tak to může být složitější. Protože někdy může být problém s nosnou stěnou či bytovým jádrem a podobně.

V takovém případě je lepší zavolat si odborníky, kteří vám poradí, do kterých stavebních úprav se můžete pouštět, a po případě vám navrhnou postup anebo se sami nabídnou na tuto práci.

Těsně před rekonstrukcí

Dříve než začnete ve svém bytě či domě dělat hluk a nepořádek, abyste si z něj udělali vysněné bydlení, tak byste to měli ohlásit svým sousedům. Jedná se jen o morální stránku, avšak udržuje to dobré sousedské vztahy a také to někdy předchází hádkám. A dále záleží na tom, jak velkou přestavbu plánujete, protože jsou některé úpravy, které se musí nahlásit na stavební úřad a některé dokonce potřebují stavební povolení. Pro takovou listinu budete potřebovat výkresovou dokumentaci plánované přestavby. A v některých případech také názor statika.

Musíte to mít v hlavě

Další velmi důležitá věc je, abyste věděli, co chcete udělat. Někteří sice chtějí přestavbu bytu, ale nedokážou si to představit v hlavě. Nejlépe bude, když si uděláte nějaký nákres domu a seznam veškerých změn a prací, které je nutné vykonat. Také je dobré později napsat, co na tyto práce budete potřebovat. Jednak budete mít krásný přehled toho, kde jsou vaše peníze a zároveň budete mít postup, jak na věc.

Rekonstrukce levně aneb jsou chlapec šikovná

Spousta lidí se snaží ušetřit, a tak se do mnoha práce pouští sami. Pokud jste šikovní a základní stavební věci ovládáte anebo máte přítele zedníka, s kterým budete pracovat a učit se za pochodu, tak proč ne. Například položit podlahy či výmalba není nic, co byste nezvládli. A aspoň budete mít dobrý pocit, že jste pro váš domov něco udělali.

Avšak rekonstrukce bytu či domu bývají hodně časově náročné. A někdy se může stát, že se najde práce, kterou nezvládnete ani vy ani přátele anebo si na to netroufají. Například když se jedná o elektriku, topení či vodu, což je podstatná součást bydlení, bez které se člověk opravdu neobejde. V takovém případě můžete povolat odborníky, kteří vám s tím poradí.

Chci mít rekonstrukci, co nejdříve hotovou

Pokud se těšíte, že se rychle nastěhujete do nového, tak byste měli využít služeb zkušených odborníků, kteří tomu rozumí, a tak budou mít práci daleko dříve hotovi, než když si jí uděláte sami. Pravdou je, že si také za rychlost zaplatíte, protože ve většině případů bývají náklady na stavební firmu vyšší, než když si pomáháte sami. A když už někoho vyberete, tak byste měli vzít někoho, kdo má již dobré jméno, abyste měli jistotu, že vám nic nepokazí. Také je dobré mít smlouvu, což je rozhodně dobré pro obě strany. Vy máte jistotu, že vám práci dokončí v daném termínu a stavební firma bude mít jistotu, že dostane zaplaceno za to, co od nich budete požadovat.

Hurá do nového

A když je rekonstrukce u konce, tak buďto zaplatíte stavební firmě anebo po sobě uklidíte nářadí a můžete vzít kufry a nastěhovat se do starého domu či bytu, který bude po přestavbě vypadat jako úplně nový. A někteří svůj byt či dům rekonstruují jen proto, aby jej poté dobře prodali, což je také dobrý důvod přestavby.

Rekonstrukce může být velmi táhlá a náročná, ale když to všechno skončí, tak jste šťastni, že jste do toho šli a vytvořili si svůj vysněný domov.

Rate this post
Sdílejte