Co by měla umět Vaše hypotéka na výstavbu?

Co by měla umět Vaše hypotéka na výstavbu?

Sdílejte

Co by měla umět Vaše hypotéka na výstavbu?

Výstavba je nejkomplikovanějším účelem hypotéky pro banku a nejdražším účelem hypotéky pro klienta. Rozdíl v poplatcích spojených s hypotékou může být u hypotéky na výstavbu i více jak 10 000 Kč, proto se vyplatí při výběru nekoukat pouze na úrokovou sazbu, ale i na doplňkové služby a jejich cenu.

Pokud jde o poplatky spojené s hypotékou na výstavbu, jedná se o:

Poplatek za čerpání hypotéky

AlexanderStein / PixabayZpravidla 400 – 500 Kč za čerpání (banky obvykle poskytují cca 5 čerpání zdarma, následně již peníze uvolňují za poplatek) hypotéky, kdy bance platíte pokaždé, když Vám poskytne část peněz z hypotéky, což se děje po předložení daňových dokladů za práce či stavební materiál. Pokud si nemovitost necháváte stavět více menšími firmami, počítejte s tím, že celkový počet čerpání může snadno dosáhnout řádu desítek, což pro Vás znamená tisícové náklady na poplatek za čerpání hypotéky. Samozřejmě, najdou se i banky, u kterých je čerpání hypotéky zcela zdarma, a to bez ohledu na počet čerpání. U těchto bank ale obvykle nenajdete nejnižší úrokové sazby.

Poplatek za protokol o stavbě

U hypotéky na výstavbu platí, že banka si průběžně ověřuje, jestli půjčené peníze skutečně používáte na výstavbu a jak tato výstavba pokračuje. Za účelem tohoto zjištění si banka průběžně zhotovuje tzv. protokol o stavu stavby, jehož cena je zpravidla 1 500 Kč. Nevýhodou ovšem je, že je tento poplatek účtován klientovi (Vy jako klient máte povinnost zajistit zhotovení tohoto protokolu). Opět, při vyšším počtu čerpání šplhá výše tohoto poplatku do desítek tisíc korun.

O jaké služby byste se měli u hypotéky na výstavbu zajímat?

Hypotéka na výstavbu pro Vás může být jednodušší a levnější, pokud zvolíte tu, která obsahuje některé z níže uvedených služeb:

– čerpání bez faktur (do banky nemusíte chodit s každým dokladem, o jehož proplacení budete žádat, místo toho budete čerpat částku dle aktuálního protokolu o stavbě, což pro Vás znamená nižší počet čerpání hypotéky a tím pádem také nižší poplatky).

– zálohové čerpání (banka Vám poskytne až 500 000 Kč předem, díky čemuž bude proces výstavby plynulejší a levnější, protože tak velká záloha snižuje počet nutných čerpání hypotéky)

Tyto služby ovšem nenabízí všechny banky, při výběru hypotéky je tedy vhodné oslovit více banky, či nezávislého hypotečního konzultanta, který Vám toto porovnání zhotoví (využít můžete např. konzultanty spolupracující s webem www.penizenavic.cz). Udělat si můžete samozřejmě i tzv. předběžnou analýzu a to buď z databáze hypoték na webu www.penizenavic.cz (viz. zde) či databáze hypoték na webu www.finprehled.cz (viz. zde).

 

Připraveno ve spolupráci s výše uvedenými weby a webem www.finslovnik.cz

Rate this post
Sdílejte