Nová zelená úsporám 2015 a dotace na tepelná čerpadla

Nová zelená úsporám 2015 a dotace na tepelná čerpadla

Sdílejte

Nová zelená úsporám 2015 a dotace na tepelná čerpadla

Od dubna 2015 znovu běží dotační program Zelená úsporám. Mimo jiné můžete požádat o příspěvek na ekologické vytápění tepelným čerpadlem, a to pro nové i starší domy. Uzávěrka žádostí je na konci října 2015. Přečtěte si, jaké jsou podmínky a na co nesmíte zapomenout.

tepelna-cerpadla-1Pro novostavby i změnu neekologického vytápění

Stavíte-li nový rodinný dům s nízkou energetickou náročností a důrazem na využití obnovitelných zdrojů, stát vám v rámci Nové zelené úsporám přispěje až 500 000 Kč. Zkrátka nepřijdete ani v případě, že jste se rozhodli vyměnit neekologický kotel nebo jiný způsob vytápění za tepelné čerpadlo.

Dotace urychlí návratnost výdajů za tepelné čerpadlo

Díky tepelnému čerpadlu klesnou náklady za vytápění rodinného domu minimálně o 50 %. Z průměrných cca 50 000 Kč ročně při vytápění běžným plynovým kotlem na necelých 25 000 Kč. Návratnost se tak odhaduje na 5-9 let. S dotací tuto dobu výrazně zkrátíte.

Uvažujete zároveň o zateplení? Dostanete ještě víc

Maximální výše dotace závisí na 2 hlavních faktorech: typu tepelného čerpadla, a zda zároveň zateplujete fasádu. Pokud ano, uhradí vám stát až 75 % nákladů za pořízení čerpadla. Pro tepelná čerpadla voda-voda a země-voda to znamená až 100 000 Kč, u čerpadla vzduch-voda 75 000 Kč. Pokud nezateplujete, dostanete maximálně 55 % nákladů, což vychází na 80 000 Kč u prvních dvou jmenovaných typů a 60 000 Kč v případě čerpadla vzduch-voda.

tepelna-cerpadla-2Pozor na minimální topný faktor

Topný faktor je základní parametr, kterým značí účinnost tepelného čerpadla. Pohybuje se od 2 do 5, resp. 7. Například má-li čerpadlo topný faktor 4, znamená to, že pracuje s účinností 4 kW výstupní tepelné energie. Systém tedy pracuje s účinností 400 %. Čím vyšší je toto číslo, tím efektivněji a úsporněji čerpadlo pracuje.

Pro schválení dotace je třeba vybrat tepelné čerpadlo s minimálním topným faktorem 4,3 pro typ země-voda, 3,1 pro vzduch-voda a 5,1 pro voda-voda.

Zvažujete používat k topení a ohřevu vody ekologické tepelné čerpadlo? Obraťte se na odborníky, kteří vám rádi pomohou s výběrem, instalací i vyřízením dotace.

Rate this post
Sdílejte