Tepelné mosty aneb Teplo domova

Tepelné mosty aneb Teplo domova

Sdílejte

Tepelné mosty aneb Teplo domova

Blíží se zima, meteorologové dokonce straší s tím, že by měl přijít sníh, což mnoho lidí netěší. A samozřejmě, že s tímto počasím se také pojí teplo domova. Když je venku zima, chceme zalézt zpátky domů, do tepla. Ale, co když je doma taky zima?

Pomoc! Doma mrznu

Topíte doma, ale stále je vám zima? To rozhodně není nic příjemného, zejména v tomto chladném počasí. Avšak stává se velmi často, že v domech či panelových bytech vznikají tak zvané tepelné mosty. Jedná se o jistou vadu, kdy je něco špatně uděláno anebo je na danou věc požitý špatný materiál, a tím pádem jsou zde skuliny, čímž může unikat teplo ven z domova. A pak dochází k tomu, že i když pořádně topíte, tak je vám zima, protože vaše teplo uniká ven.

Jak poznám, že mi teplo uniká?

Pokud jde o tepelné mosty, tak je lze velice těžko odhalit. K tomu, abyste zjistili, zda vám teplo opravdu uniká, potřebujete, aby váš dům prošel termovizním měřením. Jedná se o proces, kdy je váš dům natočen speciální kamerou, tedy termokamerou, která odhalí nejen to, zda teplo uniká, ale také ukáže, kde přesně k úniku dochází, což ve většině případů bývají oblasti kolem oken či dveří. Celý výsledek závisí na tom, jak vypadají snímky z kamery. Jedná se o fotografie, které jsou velice barevné. A tyto barvy se mění právě podle teploty, která na daném místě je, což znamená, že když bude v nějaké oblasti teplá barva, kterou je například červená, tak uvidíte, že je zde vyšší teplota, což znamená, že tudy proniká teplo a můžete hned s tím něco dělat, abyste se celou zimu netřásli.

Jak mohu předejít tepelným mostům?

Samozřejmě, že každý dům nemá únik tepla, protože tepelné mosty jsou vadou, která by neměla být běžná. Pokud tomu chcete předejít, tak si musíte rozvážně vybírat, komu necháte udělat nová okna, výměnu dveří anebo zateplení domu a podobně. Když si všechno uděláte sami a jste šikovní anebo máte s tímto zkušenosti, tak vám to také může vyjít, ale pokud si nejste těmito pracemi jistí anebo máte nekvalitní řemeslníky, tak se může stát, že teplo domova může unikat.

Co mám dělat, když vím, že teplo uniká?

Nejhorší situace nastane, když zjistíte, že vám opravdu uniká teplo, protože víte, že vás zase čeká práce. Výhodou je, že díky měření budete vědět, v kterém místě, takže bude práce rychlejší. Bohužel se nedá tepelným ztrátám jinak uniknout, než opravou anebo výměnou. Takže když máte stará dřevěná okna a víte, že teplo uniká tudy, tak je musíte vyměnit za lépe těsnící plastová okna. Samozřejmě, že se může stát, že někdo udělá chybu, například použije špatný materiál a zjistíte, že tepelné mosty jsou i u nových plastových oken a kolem nich, možností je mnoho, ale oprava je vždy stejná – musíte obstarat novou a lepší izolaci.

 

Je hrozně nepříjemné zjistit v zimě, že vám někde uniká teplo a pouštět se do nějakých rekonstrukcí v chladném počasí, a proto termovizní měření raději neodkládejte.

Rate this post
Sdílejte