Dům látek ocení každá šikovná švadlenka

Dům látek ocení každá šikovná švadlenka

Sdílejte

Dům látek ocení každá šikovná švadlenka

Látka nás provází celým životem. Již od svého narození jsme oblékání do různých látek. Z látky se šije oblečení, jež potřebujeme v každodenním životě. Proto se látky staly důležitou součástí lidských životů.

Látky můžeme využít i na dekoraci. Jsou praktické a mnohonásobně využitelné. Daly již v dávných dobách možnost lidem pracovat. S látkami nejčastěji pracují švadlenky a krejčové, vždyť, už v době antiky existovaly tyto profese. Švadlenky šily z látek oblečení pro krále. Ovšem ty musely někde nakoupit.

V minulosti se kupovaly od různých kupců. S postupem času se začaly prodávat v různých obchodech. Nakonec nabyly takové důležitosti, že byl vytvořen specializovaný obchod s látkami. Tento specializovaný obchod dostal název Dům látek.

Vznik domu látek je historicky spjat s rozvojem průmyslové výroby zboží. Zejména v 19. století se začíná rozšiřovat průmyslová výroba. Látky byly nedostatkovým zbožím a byly velmi drahé. S přeměnou měst a rozvojem průmyslové výroby se ovšem začíná měnit situace. Začíná být dostatek a malé obchůdky nejsou schopny zajistit jejich prodej.

Do popředí se proto dostala myšlenka na vytvoření velkého domu s látkami. Dům hrdě nesl označení Dům látek. Ten byl a dodnes je specializovaným plnosortimentním obchodním domem.

Dům látek nalezneme v každém krajském městě. Právě zde se vybírají látky pro oděvní tvorbu. Oděvní látky si zde vyberou jak profesionální, tak i domácí švadlenky. Za svůj hlavní cíl si stanovil maximální spokojenost všech svých zákazníků. Většinou je v rámci Domu látek poskytovaná celá škála komplexních služeb. Jedná se o odborné poradenství, dodávku spotřebního materiálu, objednání a dodání pomůcek pro šití a textilní galanterii. Látky, které jsou nabízené k prodeji, pocházejí ze zahraničí.

Kdo všechno tady může nakupovat?

Dům látek nabídku a své služby poskytuje zejména profesionálním a domácím švadlenám. Ovšem především díky své komplexnosti se stále častěji objevují i zákazníci s různých pracovních odvětví. Dnes není výjimkou, že služby Domu látek využívají divadelní kostyméři, reklamní agentury či filmová studia.

Tyto obory potřebují většinou dekorační látky, ze kterých vyrobí kostýmy, rekvizity a jiné nezbytné věci. Nalezneme zde dekorační látky vyrobené z bavln, viskózy či polyesteru. Zhotovit se z nich dají i krásné závěsy či potahy.

Dům látek je obchod, který stojí za to navštívit. Vždyť nemusíme být rovnou profesionálními šičkami, ale i pro domácí šití zde nalezneme vhodné věci. Stačí, když se zajdeme podívat do oddělení levných látek. Šikovná žena si vybere látku za levnější penízky a ušije si nový kostým či aspoň utěrky do domácnosti.

Rate this post
Sdílejte