Jak správně uklidit byt?

Jak správně uklidit byt?

Sdílejte

Jak správně uklidit byt?

Tak jako každá věc, i úklid má svou logiku. Je lepší nejdřív luxovat, nebo utírat prach? Kdy převléct postele? První rada zní: je potřeba uklízet systematicky a postupovat od shora směrem dolů. A jaké jsou další vychytávky?

cleaning_products

 

Strategie postupu

Úklid začněte od místnosti, kterou nejméně používáte, bývá to většinou ložnice. Uklizena je rychle a pořádek v ní i nejdéle vydrží. Pak přijde na řadu kuchyň, toaleta a na závěr koupelna. Koupelna by se měla uklízet jako poslední, neboť se v ní při úklidu nejvíce pohybujeme.

Jak utírat prach?

Hadříkem nedělejte prudké kruhové pohyby, ale vodorovné tahy směrem dolů. Dobré je používat antistatické utěrky, na kterých část prachu ulpí. Nedávejte je ovšem do pračky s ostatním prádlem, ztrácejí pak svou účinnost. Jen je očistěte teplou vodou. Další chybou bývá úplně suchý nebo mokrý hadr. Suchý totiž neudrží prach na sobě a mokrý vám spíše uškodí, než pomůže. Stačí pár tahů a šmouhy a žmolky jsou na světě. Navíc na některé povrchy, jako je například dřevo, není takové množství vody vůbec vhodné.

Mytí oken

Okna myjte tehdy, když nesvítí sluníčko. Čistící přípravky se pak nevypařují tak rychle jako na přímém slunci. U oken vždy nejprve myjte rám a až pak samotné sklo. Základem pro okna bez šmouh je kvalitní stěrka. Správná stěrka na sklo by měla mýt měkkou gumu, která přilne k povrchu. Nebude odskakovat a nezanechá tak po sobě šmouhy.

Správně zvolené čisticí prostředky

Nezapomínejte na to, že čisticí prostředky vám usnadňují práci. Nemějte proto jeden univerzální, nemůže zvládnout vše. Sprej na mastnotu oceníte při čištění sporáku a digestoře. Sprej proti vodnímu kameni, leštěnka na nádobí, vhodný přípravek na podlahu – to vše jsou nezbytní pomocníci.

Vysávání

Pokud máte v bytě koberec a chcete, aby se prach a nečistoty z koberce dostaly co nejefektivněji, vysávejte vždy proti směru vlasu. Luxováním po směru vlasu by šly pryč jen povrchové nečistoty.

Moderní vychytávky

Při úklidu domácnosti můžete využít všelijaké moderní přístroje a vychytávky. Moderní pračky, myčky, sušičky a v neposlední řadě také vysavače. Například vysavače Vorkwerk Kobold nabízejí pestrou nabídku modelů. Mimo jiné i robotické vysavače, které luxují za vás. Díky laserové navigaci nenaráží do nábytku a všem překážkám se vyhnou. Stačí stisknout zelené tlačítko a robotický vysavač dokáže na jedno nabytí vyluxovat až 100 m2. Firma provádí také pravidelné kontroly a výkup vysavačů. Vorkwerk servis patří k velmi kvalitním.

U robotických vysavačů platí, že cena je úměrná kvalitě. Kvalitní vysavače se pohybují kolem patnácti tisíc. Jedním z nich je i robotický vysavač LG. Svou cenu kompenzuje tím, že s vámi mluví česky a díky čtvercovému designu je vhodný pro úklid v rozích.

Ať už vám při úklidu budou pomáhat moderní pomocníci, nebo staré osvědčené rady, důležité je, abyste měla uklizeno podle svých představ.

 

 

 

 

 

 

Rate this post
Sdílejte