Ucpané umyvadlo, co s tím?

Ucpané umyvadlo, co s tím?

Sdílejte

Ucpané umyvadlo, co s tím?

Možná se vám už někdy stalo, že se vám umyvadlo naplnilo vodou, a ta nechtěla nikde otékat. Samozřejmě, že v prvním momentě nevíte, co s tím může být, avšak dobrá hospodyňka anebo správný domácí kutil by si měl vědět rady, jak vyčistit ucpaný odpad.

Stará dobrá klasika

Kdyby se ucpalo umyvadlo či dřez vaší babičce určitě první věc co by jí napadla je vzít zvon. Samozřejmě, že se nejedná o zvon, jaký je v kostelních věžích, avšak o pomůcku do vaší domácnosti. Je to gumová hlavice ve tvaru znovu nasazená většinou na dřevěném držadle. Princip čištění je velice jednoduchý, jedná se jen o práci s tlakem. Napusťte si dřez vodou, na výpusť nasaďte zvon a svou silou budete zvon tlačit směrem dolů do umyvadla, a když jej povolte, tak by se tlakem měly vyplavit nečistoty. Při tomto způsobu aspoň zjistíte, co vše ucpalo vaše trubky, a tak se můžete poučit a příště tyto věci házet do koše.

Využijeme sílu chemie

Pokud nemáte doma zvon anebo si chcete čištění umyvadla nebo dřevu trochu usnadnit, tak můžete použít některé z mnoha chemikálií. Princip je naprosto jednoduchý. Po použití chemikálie se veškeré nečistoty rozpustí, a tak se uvolní vaše trubky. Ideální jsou prostředky, které jsou v tekutém či práškovitém stavu, protože ty dokážou protáhnout celé trubky. Někteří doporučují louh anebo přípravky, které louh obsahují, protože ten si dokáže poradit i s takovými nečistoty, jako jsou vlasy, zvířecí chlupy a podobně. Avšak když budete chemikálie používat, měli byste si dávat pozor, protože tyto látky bývají většinou hodně agresivní, tak abyste si neporanili oči či se nenadýchali a podobně.

Čistíme přírodou

Další možností, jak si poradit s odpady je použít sílu přírody. Jedná se o přípravek, v kterém jsou bakterie. Když je pustíte do svého odpadu, tak vám požerou veškeré nečistoty, zejména tuky, které jsou největším problémem a vy budete mít vyčištěný odpad umyvadla či dřezu, bez toho abyste se nějak na tom podíleli. Někteří tvrdí, že čištění s bakteriemi prodlouží dobu znovu čištění o jeden rok, avšak existují i názory, že někdy je potřeba kombinovat jak bakterie, tak i chemikálie.

Když nic nezabíráme, pusťte se do sifónu

Pokud jste zkoušeli vyčistit odpad několika způsoby a stále vám voda neodtéká, tak vám nezbude jiná možnost, než vyšroubovat celý sifon a důkladně jej pročistit. Když se to toho pustíte, tak si připravte kbelík, kde vypustíte vodu, která v sifonu zůstane. Dnes je mnoho variant sifónů, u některých je potřeba vyšroubovat celou část tu vyčistit a znovu zašroubovat, ale jsou i moderní verze, které mají na konci uzávěr, který stačí povolit a veškeré nečistoty vám vytečou samy. Připravte se na to, že když se dáte i do čištění sifonu a neděláte to pravidelně, tak vás čeká nepříjemné překvapení, které je často doprovázeno zápachem.

Čištění umyvadla bychom měli dělat průběžně, abychom se vyhnuli zápachu a problémům s ucpaným sifónem, protože čištění sifónu není zrovna příjemné.

Rate this post
Sdílejte