Rolety versus žaluzie: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Rolety versus žaluzie: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Sdílejte

Rolety versus žaluzie: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

By: Blinds Online

Každý člověk chce mít trochu soukromí, a aby mu každý nekoukal přes okna až dovnitř do pokojů, tak si pořizují clonu, buďto rolety anebo žaluzie. Ale která z těchto variant je lepší?

Žaluzie

Když se rozhodnete na své okno dát žaluzie, tak dostanete malé pásky, jedna vedle druhé, které lze stáhnout dolů, vytáhnout nahoru a různě s nimi točit. Žaluzie vás chrání nejen před nepříjemnými slunečními paprsky, ale také před zvědavými kolemjdoucími, protože když žaluzie zatáhnete a dobře je natočíte, tak k vám dovnitř nikdo neuvidí. Samozřejmě, že existuje mnoho druhů a také barev, takže si na vaše okna můžete nainstalovat žaluzie, jaké se vám budou líbit.

Rolety

Na první pohled mají rolety stejnou funkci jako žaluzie. Jako jediný rozdíl se zdá jen to, že rolety jsou venkovní. Avšak doopravdy je zde rozdílů poněkud více. Tím nejdůležitějším je to, že rolety vás chrání nejen před zvědavci z okolí, ale také před štěkotem psů, hrčení aut a jiného hluku. A samozřejmě také si můžete vybrat mezi různými variantami. Můžete vybrat nejen tloušťku jednotlivých příček, ale také barvu rolet.

Výhody a nevýhody

Pokud zatáhnete žaluzie, tak vám přes ně může dovnitř pronikat sluneční světlo, ale pokud dolů stáhnete rolety, tak v pokoji nastane černočerná tma, což může být výhoda pro ty, kteří dělají na směny a k tomu, aby usnuli, i přes den potřebují tmu. Nevýhodou rolet je pak to, že jsou jednak o něco nákladnější než žaluzie, ale také jsou náročnější na instalování, protože se zvenku na dům musí připevnit taková velká „krabice,“ ve které jsou rolety uloženy, když jsou vytáhle nahoře. Avšak tuto nevýhodu kompenzuje právě to, že se staženými roletami máte doma úplné ticho, čehož s obyčejnými žaluziemi nikdy nedosáhnete.

Každý preferuje něco jiného. Někoho stačí, když mu nejde vidět dovnitř do domu, takovému člověku stačí žaluzie, ale lidé, kteří chtějí mít doma tmu a ticho raději více investují a pořídí si rolety.

Rate this post
Sdílejte