Stavba domu dle hesla „práce je zábavou“

Stavba domu dle hesla „práce je zábavou“

Sdílejte

Stavba domu dle hesla „práce je zábavou“

Bezpochyby nejlepším zaměstnáním je pro každého práce v oboru, který je zároveň jeho koníčkem. Není nad to si jako architekt svůj nový domov naplánovat, jako pokrývač zastřešit či jako instalatér vybavit, ovšem čas od času si i správný kutil musí nechat poradit či pomoci. Když pak se stavebnictvím nemáte vůbec nic společného a na druhé straně máte finanční možnosti, díky kterým pro vás není problém nechat si postavit něco speciálního, je radost na tyto výtvory pohledět. Pravda, občas si střízlivý člověk poklepe na čelo, kreativitě se však meze nekladou. Příkladem tohoto extravagantního pojetí výstavby je projekt architekta Luise de Garrida, který by měl poskytnout střechu nad hlavou nejlepšímu fotbalistovi současnosti Lionelu Messimu.

Malý Argentinec je příkladem oné fráze, že zábava může být zároveň živností. V jeho podání se jedná o excelentní sportovní výkony, s nimiž také souvisí nadstandartní platy. Není tedy divu, že si může dopřát i dílo známého architekta, jehož honorář je stejně jako stavební plán skvostného sídla, ohodnocen adekvátní sumou.

Dům Lieonela Messiho, zdroj: Zdroj: Flickr - https://www.flickr.com/photos/hbpknmrvskp/20190358615/
Dům Lieonela Messiho, zdroj: Zdroj: Flickr – https://www.flickr.com/photos/hbpknmrvskp/20190358615/

Na první pohled zaujme jasný motiv fotbalového míče, který ve dvoupatrovém provedení s dřevěným lemem velmi příjemně vyvstává z pozemku vytvářející dojem fotbalového hřiště. Na jeho polovině stojí dům rozdělený na šest dílů s šestiúhelníkovým středem. Jednu polovinu hřiště představuje honosně pojatý bazén, na druhé travnaté půlce pak obdobu šestnáctky prezentuje garáž na jistě bohatý vozový park. Vše decentně olemováno bílou barvou imitující lajny u hřiště. Při pohledu shora neunikne prosklená střecha nad vodní polovinou domu dodávající dojem světla a prostoru.

Exteriér a přísně pravidelné tvary jsou vzhledem k autismu, kterým Messi v jeho mírné formě jakož součást Aspergerova syndromu trpí. Tomu pro usnadnění života prospívá život v režimu, pravidelných vzorcích a schématech. Přesně tyto atributy nový dům excelentně splňuje. Pravdou je, že kromě tohoto pro svého majitele praktického prvku má i jistý osobitý styl, nejen vzhledem ke čtyřem zlatým míčům pro nejlepšího fotbalistu, které jsou v Argentincově vlastnictví.

Lionel Messi, zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Lionel_Messi_in_2015#/media/File:2015_UEFA_Super_Cup_64.jpg
Lionel Messi, zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Lionel_Messi_in_2015#/media/File:2015_UEFA_Super_Cup_64.jpg

Otázka vzhledu interiéru je zatím ovšem nezodpovězena, jelikož Messi ani nepotvrdil, ani nevyvrátil případnou stavbu tohoto sídla. Spekulacím o možné stavbě ani nepomáhá fakt, že lidé s autismem nemají rádi změny ve svém životě. To je také jednou z příčin, proč již deset let obléká dres evropského velkoklubu světových kvalit Barcelony. A tak jej tedy zde ve španělské lize stejně jako Lize mistrů jej v tomto dresu ještě nějakou dobu uvidíme, poněvadž poslední znění jeho kontraktu udává konec v červnu roku 2018. Jistě však ani stejně jako v jeho současném sídle na okraji Barcelony nebude chybět vitrínka nebo polička na všechny jeho trofeje či velká televize, která dává možnost vydovádění se v jím oblíbených televizních hrách, kde mimo jiné hraje i za sebe sama.

Jak tedy dopadne stavba nového sídla, se ještě uvidí. Varianta, že tento skvost zůstane pouze na papíře, je také ve hře. Zejména potom, co vyšla spousta dalších konzervativnějších návrhů jeho případných obydlí, z nichž se žádný neřadí ani mezi kulaté ani z poloviny obřím bazénem obklopené extrémy.

Rate this post
Sdílejte