Domácí dílna – na co nezapomenout?

Domácí dílna – na co nezapomenout?

Sdílejte

Domácí dílna  – na co nezapomenout?

Na domě je potřeba něco opravovat nebo vylepšovat neustále. Udělat z nepoužívané místnosti, nebo garáže, domácí dílnu je skvělé využití takového prostoru. Kutil určitě ocení, že má prostor na svou práci a jeho vybavení. Co by nemělo v žádné domácí dílně chybět a jak vybrat správné nářadí, vám prozradí tento článek.

hammer_and_spanner_185069

Stůl je základ

Domácí kutili lze rozdělit na pracující převážně se dřevem a na ty, kteří dávají přednost kovům. Proto nelze zařídit univerzální domácí dílnu, každý vyžaduje jiné nářadí, stroje i zázemí, ale jsou věci, které nesmí chybět v žádné dílně. Tři základní věci tvoří dílnu.:

  • pracovní stůl (ponk)
  • nářadí
  • stroje

Pracovní stůl by měl být hlavně prostorný a bytelný. Měl by obsahovat nějaké zásuvky, kam bude možnost umístit často používané věci. Neměl by na něm chybět svěrák nebo jiné upevňovací zařízení. Ty se dají jednoduše k ponku upnout za pomocí šroubů a matic. Existují různé šířky čelistí od 63 mm přes 150 mm a více.

Stůl by měl být v každé dílně, ale jeho stavba se liší se zaměřením kutila. Stolu pro truhláře se říká hoblice. Je většinou celá ze dřeva. Pracovní stůl pro kutili pracující s kovem, měl by být pevné konstrukce, nejlépe ocelové, aby vydržel rány kladivem.

Dvakrát měř, jednou řež

Klasické nářadí, jako šroubováky, klíče a kladivo, má být výbavou každé domácnosti, nejenom dílny. Ale jelikož se v dílně pracuje daleko více a opravují nebo se vyrábějí předměty, je potřeba mít širší základnu. Než se začne do něčeho vrtat nebo řezat, je potřeba to mít pořádně a přesně změřené, neměl by tak chybět metr, svinovací nebo skládací, a kovový nebo dřevěný úhelník.

Spojování

Žádná věc nebude držet pohromadě, pokud nebude použitý spojovací materiál. V dílně je potřeba mít vytvořenou zásobu, pro začátek se vyplatí sada spojovacího materiálu. Ta by měla obsahovat:

  • hřebíky
  • vruty
  • hmoždinky

Sada obsahuje vždy několik různých velikostí spojovacího materiálu, s různým využitím. Výhodou sady je, že je vše potřebné připraveno, zkompletováno a zabaleno do plastového pouzdra s přihrádkami.

Řezání a vrtání

Velkým pomocníkem při práci jsou předměty, kterými jde materiál snadno opracovat. Trh s nářadím má velkou nabídku pil a pilek. Jsou pilky určené přímo na kov nebo na dřevo, ty se od sebe liší tvarem, hustotou, velikostí a rozmístěním zubů. I vrtačky prošly vývojem a je možnost mít vrtačku ruční nebo stojanovou. Je na výběr z vrtáků všech velikostí, rozměrů a tvrdostí. S vrtačkou se nemusí jen vrtat, ale i míchat barva, leštit, kartáčovat nebo mít soustruh poháněný vrtačkou.

Specializované stroje

Pro kutily, kteří to myslí se svým koníčkem vážně a chtějí se pustit do náročnějších úkolů, klasické vybavení stačit nebude. Přicházejí tak na řadu stroje, které jsou na ovládání i práci náročnější. V případě kutilů – kovářů bude potřeba pořídit si obráběcí CNC stroje. Takové stroje dokáží upravit nebo zcela vytvořit předměty z dřeva, plastu i kovu. Ovšem je potřebná pravidelná údržba a opravy obráběcích strojů jsou složité a finančně náročné.

Nutná ochrana

Práce se stroji, s materiálem a celkově ruční práce s sebou nesou jistá rizika a úrazy. Základním vybavením domácí dílny určitě musí být lékárnička, hasicí přístroj a ventilace. Sám kutil by měl používat určitou formu ochrany, v podobě ochranných brýlí, rukavic a oblečení.

Rate this post
Sdílejte