Chystáte se poprvé vymalovat byt? Poradíme!

Chystáte se poprvé vymalovat byt? Poradíme!

Sdílejte

Chystáte se poprvé vymalovat byt? Poradíme!

By: george ruiz

Mít doma čerstvě vymalováno je velmi lákavé, ale znamená to také hodně práce. Pokud se však dobře připravíte, určitě uspějete a zároveň ušetříte mnoho peněz za malířské služby.

Pravidelné malování bytu zajistí nejen jeho módní vzhled, ale je důležité i z hygienického hlediska. Zvláště chodba, kuchyně a pokoj s oknem do prašné ulice potřebují i dvouleté rozestupy mezi výmalbami, zatímco ostatní prostory zhruba čtyřleté. Samozřejmostí je také vymalování dětského pokoje pro očekávané miminko. Takže, jak na to?

Nejprve si zajistěte pomůcky a materiál

  • krycí plachtu na podlahu
  • lepicí papírovou pásku
  • krycí fólii na dveře a nábytek
  • brusnou houbičku
  • brusný papír nebo mřížku hrubosti 100 – 120 mm
  • vaničku nebo stírací mřížku na barvu
  • plochý štětec a štětec zárohák šíře 5 – 7 cm
  • malý váleček šíře 10 cm a teleskopickou tyč
  • velký váleček šíře 18 – 25 cm
  • tmel na opravu puklin a děr ve zdech (nahrazuje někdejší sádru)
  • penetrační nátěr pro zpevnění a sjednocení podkladu
  • dostatek vnitřní malířské barvy ve vybraných tónech

Správný postup pro malíře-začátečníky v 10 krocích

  1. Pracujte ideálně za denního světla. Zakryjte podlahu, nábytek a místa, která nebudete malovat, a oprašte stěny. Oblepte krycí páskou rámy oken a dveří.
  2. Před malováním odpojte elektřinu. Pokud nechcete odmontovat kryty zásuvek a vypínačů, ochraňte je páskou.
  3. Vyplňte tmelem všechny praskliny a díry. Přebytečný tmel zbruste. Poté natřete stěny penetrací a nechte ji zaschnout.
  4. Teď přichází to nejzajímavější: vyzkoušejte na nenápadném místě vybraný odstín barvy. Při váhání se raději přikloňte ke světlejšímu, protože na velké ploše vypadá barva tmavší.
  5. Současné barvy zakoupíte už natónované a nemusíte je ředit. Takže barvu pouze nalijte do malířské vaničky nebo vědra. Váleček ponořte pro zvláčnění na dvě hodiny do vody a pak vyždímejte.
  6. Namočte váleček několikrát do barvy a otřete ho o vaničku nebo stírací mřížku. Začněte stropem, malujte v pruzích a nátěr důkladně roztírejte. Pak naneste barvu malým válečkem po obvodu všech stěn, pod stropem, v rozích, okolo dveří a oken, vypínačů a zásuvek. Postupujte odshora dolů.
  7. Při samotné výmalbě místnosti nasazujte váleček uprostřed výšky stěny a barvu nanášejte systematicky nahoru a dolů. Po dalším namočení postupujte o jednu až dvě šířky válečku dál, vracejte se a barvu pak sjednoťte tahy shora dolů.
  8. Většinou stačí jeden nátěr, ale pokud chcete další vrstvu, naneste ji až po 4 hodinách schnutí barvy, které závisí na teplotě, vzdušnosti a tloušťce nátěru.
  9. Krycí pásky odstraňte bezprostředně po malování, aby se ze stěn netrhaly i s barvou.
  10. Užijte si čerstvě vymalovaný pokoj! A protože vaše malířské sebevědomí právem stouplo, můžete začít vymýšlet další zajímavé barevné kombinace.

Připraveno ve spolupráci s www.dumbarev.cz. Najděte si nejbližší pobočku společnosti Dům barev na http://www.dumbarev.cz/148-nase_prodejny_-_najdete_si_svuj_dum_barev

Rate this post
Sdílejte