Jaké druhy ohřívačů vody se dají využít v domácnosti?

Jaké druhy ohřívačů vody se dají využít v domácnosti?

Sdílejte

Jaké druhy ohřívačů vody se dají využít v domácnosti?

V okamžiku, kdy nemáte po domě zajištěný rozvod vody do koupelny, kuchyně, případně dalších místností, je vhodné si pořídit ohřívač vody. Na výběr přitom máte hned z několika variant, o nichž si povíme v dnešním článku.

Průtokový versus zásobníkový ohřívač

První dělení se týká toho, zda je ohřívač vody schopný zadržovat teplou vodu či nikoliv. Jak už z názvu vyplývá, průtokový ohřívač slouží k okamžitému ohřívání teplé vody, zatímco zásobníkový si ji ukládá v nádobě. Zásobník má obvykle velikost od 50 do 200 litrů. Platí přitom, že na každou osobu v domácnosti je dobré počítat s alespoň 50 litry. Z hlediska nákladů se jeví jako ideální plynové kotle se zásobníkem.

Nevýhodou průtokového ohřívače vody je zejména vyšší spotřeba energií. Vzhledem k tomu, že při každém spuštění musí intenzivně ohřívat protékající studenou vod, zvyšuje se příkon elektřiny či plynu v závislosti na tom, o jaký typ zařízení se jedná.

Dělení podle energií, které vodu ohřívají

Při výběru v obchodě vám prodejce nabídne 3 druhy ohřívačů vody – plynový, elektrický a kombinovaný. U prvních dvou variant asi není třeba dlouze rozebírat, na jakém principu pracují. Zajímavý je však třetí zmiňovaný typ.

Kombinované bojlery jsou moderními zařízeními, která dokážou zajistit ohřívání vody ze dvou druhů energií. Klasicky se jedná o kombinaci elektřiny a tuhých paliv. Jde o ideální řešení v okamžiku, kdy chcete snížit náklady na ohřev užitkové vody v domácnosti. Přes den využijete tuhá paliva. V noci, kdy běží levnější noční sazba elektřiny, se pak pro změnu vyplatí ohřívat vodu právě s její pomocí. Stejně tak jak možné tyto dva způsoby kombinovat v režimu léto/zima.

Na trhu se dnes objevují i další varianty. Příkladem budiž solární bojlery, které k ohřevu vody využívají solární kolektory. Jde však o řešení, které nemůže plnohodnotně nahradit výše uvedené typy ohřívačů, používá se spíše jen jako doplněk.

Rate this post
Sdílejte