Co dělat s teplem z kompresoru?

Co dělat s teplem z kompresoru?

Sdílejte

Víte, co udělat s teplem ze samotného kompresoru? Přemýšlíte jak jej odvést?

V tomto případě lze postupovat prakticky a využít generované teplo například pro ohřev vody pomocí vodního výměníku. Výměník tepla olej/voda se připojí do série k olejovému okruhu vzduchem chlazeného šroubového kompresoru. Ve výměníku dochází k tepelné výměně mezi horkým olejem vystupujícím z kompresoru a studenou vodou přivedenou z vodovodního řadu do výměníku. Tento proces dokáže vodu ohřát až na teplotu kolem 70 °C. Ta může být dále určená buď pro vytápění budov (to platí v zimě), sprchy a umyvadla nebo pro ohřev vody používané ve výrobních procesech.

Za použití výměny tepelné energie snižují teplotu samotného stlačeného vzduchu sušičky vzduchu. Jejich hlavní úkol je odvod vlhkosti a úprava stlačeného vzduchu. Jak to probíhá? Teplý a vlhký stlačený vzduch se přivede do sušičky. V prvním stupni je tento vzduch veden do výměníku tepla (vzduch-vzduch), kde se předchladí pomocí právě ochlazeného stlačeného vzduchu. Toto předchlazení probíhá bez přívodu vnější energie a dosahuje se pouze odvodem tepla z teplé na studenou stranu.

Vzduch potom putuje k druhému stupni, kde je pomocí výměníku vychlazen na teplotu rosného bodu. Agregát poháněný elektřinou musí vykonat už jen 40 % potřebné práce, protože prvotních 60 % bylo vykonáno v prvním stupni, což je energeticky nenáročné. Díky tomuto chlazení začíná kondenzovat pára ve vodu, která se následně odvede. Aby kondenzační i adsorbční sušička vzduchu fungovala, musí o ní být dobře postaráno. Je třeba kontrolovat, zda správně funguje systém odvádění kondenzátu, zda je zkapalňovač čistý nebo jestli nejsou viditelné úniky kapaliny z důvodu netěsností.

Díky těmto zákrokům a přípravě se nemusíte obávat horkých letních teplot. O vzduchový kompresor, ale i o samotný stlačený vzduch a jeho výslednou kvalitu bude postaráno za každého ročního období.

Rate this post
Sdílejte