Zahradní čerpadlo

Zahradní čerpadlo

Sdílejte

Zahradní čerpadlo

By: Crinklecrankle.com

Dnes existuje mnoho druhů čerpadel, že je téměř nemožné vybrat si to správné bez odborné pomoci. Pořizovat by se mělo vždy jen ve specializovaných obchodech se zahradní technikou. Pro laika je odborná pomoc s jeho výběrem nezbytná. Na správné volbě zahradního čerpadla totiž záleží, zda splní to, co od něj očekáváme a zda s ním budeme spokojeni.

Zahradní čerpadlo je určeno k zalévání, přečerpávání, odčerpávání či zásobování vodou chat a chalup. Vzhledem k jejich širokému rozsahu použití se lze setkat s členěním podle různých kritérií. Pojďte si tedy v článku přečíst základní informace o čerpadlech a jejich užitku. Může Vám posloužit jako inspirace pro výběr.

Ponorné netlakové zahradní čerpalo

Nejdříve se budete muset rozhodnout, jaké vlastně budete čerpadlo používat. V případě, že vodu potřebujete jen přečerpávat, využijte ponorné netlakové čerpadlo. Disponuje výtlakem 5-10 metrů a velkým průtokem vody v řádech několika stovek litrů za minutu. Vodu dokáže vyčerpat z podzemního rezervoáru dešťové vody nebo ze sudu, při povodni i ze sklepa a na konci sezóny z bazénu. Ovšem trávník s ním postřikovat nebudete moci.

Ponorné tlakové zahradní čerpadlo

Pro zavlažování či postřikovače lze použít ponorná tlaková čerpadla. Jsou schopná vodu vyčerpat i z hluboké kopané studny. Dokonce je možné zkombinovat je i s tlakovou nádrží, ať už pro zavlažovací systémy nebo dokonce zásobování domácností užitkovou vodou. Tlaková ponorná čerpadla mívají výtlak výrazně vyšší než netlaková o desítky až stovky metrů, naopak průtok počítající se jen v desítkách litrů za minutu. Cena se pak odvíjí od obou těchto parametrů, takže se vyplatí předem si určit, jaké jsou podmínky ve vaší zahradě.

Povrchová tlaková čerpadla pro zahradu

Zvládnou tu samou činnost jako ponorná tlaková. Na rozdíl od nich, ale zůstávají umístěná na povrchu. To má tu výhodu, že manipulace s nimi je snadná. Před zakoupením sledujte parametr talkové sací výšky většinou se pohybuje v rozmezí 6 -9 metrů.

Základní čerpadla mají nevýhodu v tom, že je musíte nejprve zapnout a pak rychle běžet k hadici a kropit. Proto se stále víc používají takzvané automaty, které se chovají jako vodárna v domě. Když otočíte kohout na hadici, čerpadlo se sepne a naopak. Ceny za značku začínají někde kolem dvou tisíc korun.

Rate this post
Sdílejte