V souladu s přírodou aneb Bydlení z toho, co nám příroda dala?

V souladu s přírodou aneb Bydlení z toho, co nám příroda dala?

Sdílejte

V souladu s přírodou aneb Bydlení z toho, co nám příroda dala?

Jsou lidé, kteří by rádi žili v souladu s přírodou. Představa, že budou bydlet ve slaměných domech, jako se žilo kdysi. Myslíte si, že je bláznovství? Možná to tak vypadá, avšak i dnes se staví slaměné domy, a přesto se vzhledem od těch cihelných moc neliší.

Z čeho se staví slaměné domy?

Podobně, jako se staví klasické domy z cihel, i slaměné domy potřebují jistý základ. A jak už název napovídá, tak tyto domy jsou stavěny ze slámy. Nejde úplně o slámu, která se používá jako podestýlka pod domácí zvířata, ale jsou z ní vyrobeny speciální slaměné bloky, které se postupně skládají stejným způsobem jako cihly. A to, že vzhled slaměného domu a klasického domu si je tak podobný může za to, že na slaměné bloky můžete normálně natáhnout omítku, takže zvenčí to nelze rozeznat.

Každý dům potřebuje střechu

Na slaměný dům můžete využít různé varianty. Pokud chcete mít opravdu přírodní dům, můžete použít zatravnění, čemuž se říká zelená střecha. Tuto variantu jistě znáte, protože se často používá i u moderních domů. A nakonec si můžete nahoru na střechu vysadit květiny, zeleninu anebo tam jen nechat trávu, to je na vás. Avšak pokud byste chtěli slaměný dům modernizovat, tak můžete použít běžnou střešní krytinu, která se dává i na cihelné domy.

Proč dům ze slámy?

Dům ze slámy je nejen přírodní, ale může být také zajímavý a originální, protože ze slaměných bloků lze udělat různé tvary, takže nakonec můžete mít i kulatý dům. Navíc sláma je velmi dobrý izolant, takže budeme mít nízkoenergetický dům a když ještě použijete geotermický vrt, tak budete mít na slaměný dům daleko nižší náklady, než na obrovský dům z cihel.

Jak dlouhý život je život slámy?

Každý si představuje tu slámu, kterou se podestýlají zvířata a mají strach, že jim jejich rodinný domek za chvíli shnije a spadne. Pravdou je, že slaměné domy mohou být nebezpečné v případě, že je udělá firma, která se slámou nemá zkušenosti a udělá někde chybu, pak může do slámy zatéct anebo se stát něco jiného, co by mohlo ohrozit život domu. Avšak si necháte postavit dům od lidí, kteří tomu opravdu rozumí, tak se nemusíte bát, protože tyto domy vám zůstanou na vždy. Pravdou je, že specialisty asi zaplatíte více, než za pouhé brigádníky, avšak stojí si připlatit, aby vám dům zůstal.

Slaměný dům je nejen propojení s přírodou, ale když se udělá pořádně, tak to také může být úsporné řešení pro nový originální dům.

Rate this post
Sdílejte