Zahradní kompostéry

Zahradní kompostéry

Sdílejte

Zahradní kompostéry

Kdysi bylo naprosto běžné, že lidé měli na zahradách hromady, na které házeli snad veškeré zahradní odpad a dokonce i biologické odpady z kuchyně. Dnes už to tak běžné není, ale opět se to začíná rozmáhat a to díky kompostérům, díky kterým bude humus vypadat tak trochu elegantně.

Co to jsou kompostéry?

Pravdou je, že mnoho lidí, zejména lidé, kteří žijí ve velkých městech v panelácích často ani nevědí, co to zahradní kompostér je, protože se s ní běžně nesetkávají. Laicky můžeme říct, že jde o velkou krabici, která připomíná klasický kontejner na odpad, ale tato krabice je určena jen pro biologický odpad ze zahrady a z kuchyně a jen pro vaši domácnost. Výhodou je, že díky těmto krabicím si nemusíte dělat starosti, co budete se zahradním odpadem dělat. Vaše babičky a dědečkové vám jistě poradí, že skladovat to na jednom místě má následně i svou funkci. Protože, když to bude v procesu rozkládání, tak to můžete využít jako perfektní hnojivu pro zahrádku.

Proč jsou kompostéry lepší než běžná hromada?

Vyměnit hromadu humusu za kvalitní zahradní kompostér jsou sice nějaké finance navíc, ale má to své opodstatnění. Jednak vypadá esteticky lépe, než hromada odpadu, také to tak nezapáchá. Velkou výhodou je, že kompostéry urychlují proces vytváření humusu. Navíc většina kompostérů má malé boční dvířka, což umožní odebírat ze spodu, kde je humus nejkvalitnější. A neexistuje lepší hnojivo, než to přírodní.

Akce kompostér aneb dostaňte krabici zadarmo

Poslední dobou se velmi rozmohla akce, která slouží k tomu, aby se zahradní kompostéry rozšířily. Jsou kompostéry zadarmo nabízeny určitým obcím a ty je mají rozdělit mezi své občany, zejména kvůli tomu, aby lidé odpad ze zahrady neházeli do potoků a podobně, protože některé obce díky tomu mají problémy se znečištěním či průtokem a podobně. Do této akce se může přihlásit každý, takže by byl hřích, abyste vy sami této akce nevyužili.

Kdy je nejlepší založit kompost?

Nejlepší je založit nový kompost na podzim. Vhodné místo pro zahradní kompostér je někde ve stínku, nejlépe pod stromami. Jelikož založíte kompost na podzim, tak jeho základ budou tvořit větvičky, což mnozí doporučují. Pak je téměř jedno, co a kdy budete na kompost házet. Odvíjí se to podle potřeby, zda máte doma prasátko či jiné domácí zvíře, tak do kompostéru hodíte hnůj, také shnilá jablka a podobně. Pravdou je, že existují i věci, které by v kompostu neměly být. Když vyloučíme běžné odpadky, u kterých je to jasné, tak mnozí doporučují, abyste do zahradního kompostéru neházeli ani citrusové plody či zbytky masa a kostí.

Zahradní kompostér je jistě užitečná věc, protože se díky němu zbavíte nevzhledné hromady odpadu a navíc získáte velmi kvalitní hnojivo.

Rate this post
Sdílejte