Přemýšleli jste o půjčce na bydlení? Dobře si ji rozmyslete

Přemýšleli jste o půjčce na bydlení? Dobře si ji rozmyslete

Sdílejte

Půjčky na bydlení jsou dnes jedny z nedoporučovanějších úvěrů na trhu. A to hlavně z toho důvodu, že o nich můžeme říci, že se jedná o závazky, které využijeme skutečně dlouhodobě, na něco potřebného. Ne vždy ale toto tvrzení platí. Podívejte se na naše rady, podle čeho tu pravou půjčku vybrat a kdy je naopak lepší si klasicky ušetřit.

Porovnejte si jednotlivé poskytovatele

To je první krok, který při výběru udělat. Na co hledět? Samozřejmě na to, aby vám daný poskytovatel vyhovoval. Pokud se podíváme na současné možnosti, můžete oslovit hned tři skupiny poskytovatelů. Sem se řadí:

  • Nebankovní poskytovatelé
  • Bankovní poskytovatelé
  • Soukromí poskytovatelé

My doporučujeme držet se prvních dvou možností, které přinášejí určité jistoty. Zatímco u nebankovních společností dominuje hlavně jednoduchost získání, srovnání bankovních půjček vám naopak prozradí, že jsou mnohem výhodnější volbou v souvislosti s nízkými úrokovými sazbami. Na ty se zaměříme více.

Úrok je to nejdůležitější

Proč? Jelikož podle něho přesně poznáte, o kolik je vaše půjčka navýšena a kolik během jednoho roku přeplatíte z jistiny, která vám ještě zbývá. Je jasné, že platí jedno nejdůležitější pravidlo. Čím je úroková sazba nižší, tím pro vás samozřejmě lépe.

Krom úroku však doporučujeme hledět také na takzvané RPSN. Jedná se o roční procentuelní sazbu nákladů, která zahrnuje vše, co může vaši půjčku na bydlení navýšit. Zobrazte si půjčky přehledně a seřaďte si je podle toho, u kterého poskytovatele je RPSN nejnižší. Zjistíte totiž, kde jsou nejnižší i:

  • Samotné úroky
  • Poplatky za vedení
  • Platby za pojištění

Kolik peněz můžete získat?

Ne každá půjčka na bydlení je stejná. Jsou varianty, které můžeme označit za celkem unikátní. Jsou to takzvané mikropůjčky. Sem se řadí půjčky bez registru dlužníků, stejně jako půjčky bez dokládání příjmu, určené pro každého. Na druhou stranu dodejme, že nabídnou jenom několik tisíc korun, za poměrně vysoký úrok. Hodí se spíše na nákup nebo opravu konkrétního spotřebiče. Z dlouhodobého hlediska rozhodně doporučovány nejsou.

Co může být lepší volbou, to jsou spotřebitelské úvěry. Ty už mohou nabídnout částky v desítkách, stejně jako ve stovkách tisících korun. Následně to mohou být i hypotéky, u kterých není problémem držet se v milionech korun. Ideální volba v situacích, jako jsou rekonstrukce, koupě nemovitosti, nebo stavba vlastního domu.

Na co peníze využijete?

Důležitá otázka, na kterou byste měli znát odpověď už před samotnou žádostí o půjčku. A to samozřejmě z toho důvodu, že je nezbytné vědět, zda budete požadovat úvěr neúčelový, nebo účelový. První má výhodu v tom, že částku můžete čerpat naráz, bez nutnosti uvádět účel, nebo dokládat faktury. To je nezbytné u druhé možnosti, která však může být spojena s jistotou nižších úrokových sazeb, i jednoduchosti získání.

Nepůjčujte si zbytečně

Pomocí našich rad jistě najdete ideální půjčku, která vás zcela určitě nezklame. Co ale nesmíme opomenout, to je i informace spojená s tím, že byste se neměli zbytečně zadlužovat. Ano, bydlení je důležité, ale ne vždy potřebujete to nejmodernější vybavení, nejlepší elektroniku, nebo největší dům a byt. Pamatujte, že to všechno stojí peníze a čím více si na to půjčíte, tím více samozřejmě také přeplatíte. Vždy, když uvažujete o půjčce, je dobré si uvědomit, že je dobré ji využít jenom na to nejdůležitější a na veškeré další doplňky si raději ušetřete.

Také je třeba zvážit i to, zda půjčka, kterou jste si vybrali, skutečně odpovídá vašemu cíli, nebo zda má nastavený splátkový kalendář tak, že ho budete moci bez problémů zvládat. I to jsou důležité faktory, na které zcela přirozeně musíte brát zřetel. Jedině tak máte skutečnou jistotu toho, že když už půjčku, tak správnou a s minimálním rizikem.

Rate this post
Sdílejte