Jak vyčistit zašlé spáry obkladů

Jak vyčistit zašlé spáry obkladů

Sdílejte

Je jaro. Nejvyšší čas začít s pořádným jarním úklidem. Vymést pavučiny, umyt okna, vytřídit všechen nepořádek, který se nám přes zimu nashromáždil v komoře, nebo ve sklepě. No jo, ale co koupelna? Kdo by neměl v koupelně obklady, které jsou jednoduché na údržbu a zároveň pěkně doplňují vzhled koupelny. Jenomže obklady mají i spáry. A vyčistit spáry je velký problém. Ne však s našimi tipy.

Jak udržovat nové spáry čisté?

Když si kupujete novou dlažbu nebo obklady, volte raději šedé nebo hnědé spárovací hmoty. Špína a nečistoty jsou na nich málo vidět. Když si zvolíte bílou je to nevýhoda, protože nejenom že jde vidět hned každá šmouha nebo špína, ale také bílá hmota brzy začne žloutnout a to potom nevypadá vůbec pěkně.

Při kupování obkladů vám nabídnou obchodníci také speciální přípravky na údržbu. Jsou velmi dobré. Nejenom že udrží dlouho nový vzhled obkladů i spár, ale také tvoří ochrannou vrstvu, díky které nečistoty nemají žádnou šanci.

Rady na úklid

Jak si ale pomoci, pokud chceme vyčistit obklady dnes a nemáme žádný takový skvělý čistič? Mezi radami našich babiček nalezneme spoustu nápadů, jak si pomoci v nouzi. Mezi nimi jsou i rady ohledně čistění spár.

Jako první můžete použít horkou páru. Nepoškozuje kachličky a odstraňuje nečistoty lépe než jiné čisticí prostředky. Pozor však na váš koupelnový nábytek, abyste si ho parou nepoškodili.

Další tip na čistění je Savo, bohužel jeho pozdější zápach v koupelně spoustu lidí odradí, je ale velmi dobrý, díky svému bělícímu účinku.

Velmi dobrá je také Fixinela. Je sice vhodná spíše na menší plochy, ale zabírá velmi účinně.

Levnější variantou je třeba prášek do pečiva, kyselina citronová nebo ocet. Smíchejte suroviny s vodou a vytvořte směs, kterou nanesete třeba na starý zubní kartáček a krouživými pohyby odstraňte ze spár nečistoty. Bohužel tato metoda nezabírá na několik let staré a zašlé nečistoty. Takže pokud jste třeba zdědili byt po babičce a jsou tam zašlé spáry, je pro vás lepší použít Savo.

Použít můžete také jádrové mýdlo, které nanesete na kartáč a pořádně s ním spáry vydrhnete. Drhněte, dokud se vám nevytvoří pěna z mýdla, která polapí všechny nečistoty. Potom vzniklou pěnu setřete.

Velmi dobré jsou také čisticí prostředky Fila, které nejenom že vyčistí zašlou spárovací hmotu, ale také se velmi dobře starají o obklady a udržují dlouho jejich krásný vzhled.

Pokud už máte tak zašlé spáry, že vám ani jedna rada nezabrala, pomůže vám opravná barva na spáry, kterou koupíte ve specializovaných obchodech nebo hobby marketech.

Prevence je základ

Je dobré vědět, jak odstranit zašlé spáry, ale především je důležité se o svou dlažbu nebo obklady umět pravidelně starat. Dělají velký dojem, proto je důležitá pravidelná údržba.

 

Autorka: Sellus Rio

Rate this post
Sdílejte