Inspirace pro novou kuchyň

Inspirace pro novou kuchyň

Sdílejte

Kuchyň je srdcem každého domova. Připravuje se tam jídlo, setkávají se tam členové rodiny, ženy tam tráví někdy i celé dopoledne. Z těchto důvodů byste neměli brát zařizování kuchyně na lehkou váhu, tentokrát opravdu nejde pouze o vzhled.

Když někdo předělává interiér, dělá to nejčastěji právě kvůli vzhledu. Nábytek je už oprýskaný, spotřebiče zastaralé a k fotografiím nádherných pokojů v časopisech má místnost celkově dost daleko. Jenže vyhlédnout si kuchyň v časopise a pokusit se ji napodobit v tomto případě není úplně dobrý nápad. Laik, který se soustředí jen na vzhled, nemá šanci zařídit funkční kuchyň.

Každá kuchyň je jiná

Nechceme tím říct, že kuchyně inspirace na internetu a v časopisech jsou špatné. Většinou jsou zařízené hezky a prakticky, ale musíte počítat s tím, že váš prostor je jiný. Místnost má jiné rozměry a možná už máte umístěné některé spotřebiče, se kterými nelze hýbat.

Sami správné rozmístění vychytáte jen těžko, pokud nemáte předchozí zkušenosti. Spotřebiče i skříňky je potřeba umístit tak, abyste se v kuchyni moc nenachodili a na vše potřebné dosáhli. Záleží na výškovém uspořádání poliček a výšce pracovní desky. Dokonce existují principy rozdělení kuchyně do zón. Slyšeli jste o tom někdy? Pěkné vysvětlení zón má na webu firma JNinteriér, která vyrábí nábytek na míru.

A to není všechno. V kuchyni se uplatňují také jistá ergonomická pravidla. Je doporučeno, kde by měly být umístěny zásuvky a kde světla. Výšky osazení skříněk mají jasný řád – například horní skříňky by měly být 50 – 55 cm nad kuchyňskou deskou.

To zíráte, co? Nedivte se, že si pak lidé raději najmou odborníky. Ti jsou nakonec stejně schopní vytvořit nejhezčí interiér. Kuchyně na míru nabízí i výše zmiňovaná firma JNinteriér. Pěkné ukázky práce si nejlépe prohlédnete u nich na webu. Na první pohled si toho určitě nevšimnete, ale všechny ty kuchyně jsou zařízeny tak, aby byly funkční. Jsou v nich uplatněny zásady zón a ergonomie. Laik to nezpozoruje, ale když se v kuchyni pohybujete, je to znát.

Rate this post
Sdílejte