Základní otázky při výběru barvy do místnosti

Základní otázky při výběru barvy do místnosti

Sdílejte

Před vymalováním (a následném ladění bytových doplňků) si musíme ujasnit několik základních věcí:

  • Jakou úlohu bude místnost zastávat?
  • Kdo bude místnost používat nebo v ní bude nejvíce pobývat?
  • Jaké pocity má místnost vyvolávat, jakou energii má vyzařovat?
  • Má do místnosti přístup přirozené světlo?

Obecná pravidla, která platí

Běžně se má za to, že veselé a jasné barvy volíme do pokojů, kde žijeme aktivně. Tím máme na mysli například dětský pokoj, kuchyni nebo společenskou místnost – zkrátka někde, kde to žije a kde nás okolní barva udrží v pohybu.

Tlumené barvy studených odstínů naopak volíme pro odpočinek a relaxaci, ideálně tedy do ložnice.

Světlé, ale pastelové barvy jsou ideální do pracoven, studentských pokojů nebo obývacích pokojů, protože působí příjemným a uklidňujícím dojmem.

Světlými a studenými barvami místnost opticky zvětšíme, použití tmavých a teplých odstínů má účinek opačný.

Barvy použité při malování v pokoji dokáží významně ovlivňovat i teplotní vnímání. Studené barvy ochlazují, teplé oteplují. Bylo dokázáno, že v místnosti vymalované studeným odstínem lidé vnímali okolní teplotu nižší až o 4ºC než byla reálná!

Výrazné barvy jsou moderní, ale na větších plochách nebo v příliš tmavých barvách mohou velice často působit spíše rušivě a agresivně. Volte proto decentnější odstíny a do výrazných barev se pouštějte raději v rámci bytových doplňků, které interiér oživí.

Pokud ve Vašem bytě použijete co nejvíce barev, které nalezneme v přírodě, na Vaši psychiku to bude mít přímo blahodárné a uklidňující účinky.

Pamatujte, že méně je více

Trendy jsou sice fajn, ale měli byste respektovat spíše Vaše pocity – to, jak na Vás barva v místnosti nakonec bude působit, je přece jen důležitější než aktuální oblíbenost. To stejné také platí o počtu použitých barev – přeplácanost by mohla být rušivým elementem.

Pravidlem by nemělo být také vystřídání celé barevné palety po bytě. Není podmínkou vymalovat každou místnost jiným odstínem. Naopak bychom si měli vybrat několik základních barev a obměňovat spíše jejich odstíny.

Optické triky s barvami v bytě

  • Malou místnost zvětšíte použitím studených odstínů. Nejvhodnější je světle modrá v kombinaci s bílým stropem, který prostor provzdušní.
  • Větší místnost zmenšíte a zútulníte, pokud zvolíte teplé a tmavší barvy. Pokud se nebojíte kombinací barev, vzorů a materiálů, je i toto možnost právě pro Vás.
  • Dlouhou místnost zkrátíte, když nejvzdálenější stěnu vymalujete tmavším odstínem.
  • Krátkou místnost naopak prodloužíte světlou barvou na zadní stěně nebo zavěšením zrcadla na ni.
  • Vysoký strop snížíte použitím teplé barvy, ještě o něco víc potom použitím tmavé teplé barvy.
  • Naopak nízký strop zvýšíte vymalováním zejména studenými světlými barvami. Efekt navíc umocníte použitím stejného odstínu na stěnu i strop nebo namalováním vodorovných linek u stropu.

Použití jednotlivých barev

Bílá barva vytváří dojem čistoty, prostor opticky zvětšuje a provzdušňuje, je proto vhodná do malých prostor a bytů.

Žlutá barva je optimistická, veselá a navozuje pocit tepla. Dejte si však pozor na volbu odstínu. Do dětského pokoje je ideální žloutková, naopak agresivní žlutá by mohla působit rušivě.

Oranžová barva má podobné účinky jako žlutá, dodává energii a působí živě. Podporuje chuť k jídlu a je vhodná k vymalování kuchyní, jídelen nebo obývacích pokojů.

Červená barva je nejvýraznější, může působit agresivně a rušivě. Proto byste ji měli používat s rozvahou – buď s ní vymalovat pouze jednu stěnu, použít ji spíše na doplňcích nebo kombinovat s jinými barvami (ideální je například zelená). Rozhodně nepatří do dětských pokojů nebo relaxačních místností.

Modrá barva vzbuzuje dojem čistoty, klidu a svěžesti. Zvětšuje prostor, podporuje koncentraci a uklidňuje – je tedy vhodná zejména na pracoven, ale i studentských pokojů, ložnic, odpočinkových místností nebo koupelen.

Zelená barva má obecně uklidňující, tlumící, harmonizující a příjemné vlastnosti. Na výběr máte z nekonečné škály odstínů a tónů, studené (mint) i teplé (trávová), takže záleží na Vás, jakého výsledného dojmu chcete docílit.

Fialová barva může působit v tmavé formě příliš vážně až rušivě, naopak ve světlém lila odstínu je něžná a uklidňující.

Hnědá barva je ideální do pracoven, ložnic nebo obývacích pokojů – tedy místností, kde se chceme hlavně zklidnit. Je ideální barvou pro kombinaci s doplňky ze dřeva a jiných přírodních materiálů. Oblíbenými odstíny jsou kávová nebo skořicová.

Rate this post
Sdílejte