Stavební buňka

Stavební buňka

Sdílejte

Jak již vypovídá název článku, budeme se zabývat stavební buňkou. Ne tedy stavební buňkou lidského těla, ale stavební buňkou, která je součástí stavby. Stavební buňka je na stavbě velice důležitá. Jednak slouží jako místo pro ukládání oděvů pracovníků stavby a jednak slouží i jako kancelář pro stavební mistry. Má velmi praktické využití, a to nejen na stavbách.

Stavební buňka, často také označovaná názvem obytný kontejner, představuje variabilní systém vybavení staveb. Většina prochází inovativními úpravami, aby poskytovala co nejvíce pohodlí. Nosná konstrukce je vybudovaná z ocelové konstrukce. Má touto ocelovou konstrukcí zajištěný pevný základ, který jen tak něco nezničí. Právě pro svou variabilnost a pevnost se stala oblíbeným prostředkem pro přechodné šatny a kanceláře.

Mají tedy nosnou kostru vyrobenou z oceli a potaženou žáruvzdorným zinkovým plechem. Současná buňka má již prodlouženou životnost. To znamená, že nevyžaduje žádné dodatečné opravy. Což je při jejím umístění neocenitelná výhoda. Umožňuje během pár dnů vybudovat kvalitní a stabilní zázemí nejen pro dělníky.

Stavební buňku je možné zakoupit jednotlivě, nebo si jich zakoupit více a jejich spojením vybudovat přízemní nebo patrové stavby. Prostor uvnitř je možné variabilně rozčlenit podle potřeby. Je možné objednat si ji i se sanitárním zařízením. Takto spojené stavební buňky slouží jako přechodný domov. Je totiž možné je vybavit i kuchyní a různými spotřebiči. Z venku se může doplnit schodištěm a fasádou.

Stavební buňka musí splňovat určité parametry. Především musí splňovat kritéria na nosnou konstrukci. Většina je vybudovaná z ocelové konstrukce. Rohové prvky jsou vždy svařované a odpovídají vyžadované ISO normě. Statisticky je nosná konstrukce vybudovaná tak, že je možní postavit na sebe tři podlaží.

Podlaha je vyrobená z ocelových profilů, které jsou přivařeny k nosnému rámu. Spodní část podlahy je tvořena vanou z pozinkovaných plechů. Minerální vlna o síle 60 – 100 milimetrů tvoří tepelnou izolaci. Podlahu tvoří voděvzdorná dřevotřísková deska nebo cementopísková deska. Spáry rohové styku mezi podlahou a pláštěm stěn jsou kryty lištou.

Stěny jsou pokryty žáruvzdorným zinkem. Součástí stěn jsou i okna a dveře. Samozřejmé je i vybavení elektroinstalací. Elektroinstalace odpovídá normám DIN a ČSN. Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím je provedená proudovým chráničem.

Těmto parametrům by měly stavební buňky odpovídat. Jak již bylo zmíněno výše, stavební buňky se nemusí využívat jen na stavbě. Představují modulární výstavbu, která se stala novým hitem ve stavebnictví. Jedná se o alternativu výstavby ekonomicky i finančně nenáročnou.

Rate this post
Sdílejte