Stavební materiál

Stavební materiál

Sdílejte

Stavební materiál patří mezi nejdůležitější věc, kterou ke stavbě potřebujeme. Bez něj bychom nic nemohli postavit. Ovšem výběr stavebního materiálů pro stavbu záleží jen na nás samotných. Trh nabízí různé druhy materiálů, ze kterých můžeme budovat. Jde o základní položku již při projektování stavby.

Stavební materiál má mnohé podoby a používá se především ve stavebnictví. Můžeme za něj považovat prakticky cokoliv, z čeho se dá budovat. Je to např. hlína, dřevo, cihly či kov. Moderní architektura považuje za stavební materiál i sklo.

Představuje materiální základnu, bez které by se stavebnictví neobešlo. Pokud tedy víte, že budete stavět rodinný dům, nemine vás volba z mnoha typů. Již při sestavování projektu domu se musíte rozhodnout, jaký materiál bude použit. Vybírá se zvláštní pro hrubou stavbu a nosné konstrukce, zohlednit je nutné řadu vlastností různých typů a druhů materiálu.

Při výběru pro stavbu domu je důležité, aby vybraný stavební materiál na svislé stěny splňoval po celou dobu své životnosti požadavky na stabilitu. Kromě toho musí splňovat i požadavky na mechanickou odolnost, požární bezpečnost, pohlcování vzduchu, tepelně izolační vlastnosti. Musí být zdravotně nezávadný a bezpečný. Výběr je ovlivněn i společenskými poměry, aktuálními módními a propagovanými názory na stavbu odborníky.

Výběr stavebního materiálu by se měl řídit třemi zásadními podmínkami:

  1. adaptabilita a trvanlivost stavby
  2. ohled na stavební postup
  3. některé stavby není možné stavět ze všech typů

I když se většinou vybírá stavební materiál, který je prověřený lety používání, mají stavební materiály i své nevýhody. Bohužel je to fakt, který nelze změnit. Běžné stavební materiály mají tyto nevýhody:

  • využívají neobnovitelné suroviny, jejichž dodávky mohou být do budoucna problematické
  • výroba stavebních materiálu je energeticky náročná a znečišťuje životní prostředí, půdu a vodu
  • použití vyžaduje doplňkové produkty znečišťující životní prostředí
  • použití působí škodlivě na staveništi
  • použití sebou nese produkci odpadů

Nechte si poradit projektantem nebo stavební společností, jaké jsou aktuálně trendy, co vše můžete koupit, také se zajímejte o to, který materiál vám přinese finanční úspory jak na nákup, tak později při vytápění.

Rate this post
Sdílejte