Návrhy a realizace zahrad, které jsou krásné celoročně

Návrhy a realizace zahrad, které jsou krásné celoročně

Sdílejte

Návrhy a realizace zahrad, které jsou krásné celoročně

V dnešní době je žádoucí taková koncepce zahrady, která umožní, aby v ní bylo stále něco krásného a zajímavého, v každém měsíci roku. Takovou zahradu si většina lidí nezvládne navrhnout sama, a není se čemu divit. Proto není žádná ostuda nebo něco divného, nechat si vytvořit návrh a projekt zahrady zkušenými odborníky.

Aby zahrada tvořila harmonický celek

Seskupení a skladba rostlin se volí vzhledem k velikosti zahrady, jejímu stylu, zamýšlené kompozici a stanovištním podmínkám. Pokud chceme, aby zahrada tvořila harmonický celek a vždy něčím zaujala, musíme se zaměřit i na nejmenší detaily u každé rostliny. Jen tak dokážeme rostlinnou skladbu správně nakombinovat.

Jaké rostliny zvolit?

V úvahu musíme vzít u každé rostliny její požadavky, ideální stanoviště, růst a kvetení, barvu a tvar listů nebo květů, výšku, vůni a mnoho dalších aspektů. Odborníci, kteří se zabývají návrhy zahrad, toto vše znají a dokážou vám poradit. Celoročně ozdobí zahradu jehličnany, které by měly tvořit kostru zahrady a zároveň i neustálou dominantu. Jehličnany je vhodné doplnit kvetoucími vyššími keři, nižší patro pak tvoří nižší kvetoucí keře. Nejnižší patro je tvořeno půdokryvnými dřevinami, trvalkami, zapomenout bychom neměli ani na letničky a cibuloviny.

Nezapomeňte na trávník

Blízko domu nebo terasy zpravidla sázíme rostliny rozmanitých vůní a tvarů, dál od domu volíme výraznější stromy a keře, které jdou vidět i z dálky. Na méně vzhledné zdi nebo na pergolu se hodí popínavky. Není třeba mít v každé části zahrady úplně jiné rostliny, aby to nepůsobilo chaoticky. Opakování některých rostlin vytvoří zajímavou a celistvou kompozici. Sehnat se dnes dají rostliny a dřeviny nevšedních barev, vůni nebo tvarů, některé lze uměle tvarovat. Základem zahrady by vždy měl být kvalitní trávník, o který je třeba správně pečovat. Se založením trávníku i s realizací celé vaší zahrady jako celku vám poradí a pomůže firma Zahrady Bula.

Rate this post
Sdílejte