Zahradní chatky

Zahradní chatky

Sdílejte

Zahradní chatky

Chatky patří mezi nezbytné doplňky zahrady. Jsou jednoznačně uzpůsobeny účelu a ekonomickým možnostem. Jejich účel je velmi široký. Zahradní chatky se dají využít k posezení, přespání, ale i k úklidu zahradního nářadí, sekačky či kol. Konstrukce bývá většinou jednoduchá, rámová a opláštěná velkoplošným materiálem.

Podle záměru použití mohou být všechny typy konstrukčních systémů chatek buď zateplené anebo nikoli. Dnešní trh nabízí opravdu široký sortiment pro výběr prefabrikovaných chatek. Pořídit si můžete dva typy. Zahradní chatky z rámových konstrukcí či srubové. Záleží jen a jen na vašem rozhodnutí.

Srubové zahradní chatky

Vždy se staví, až na místě určení na zděnou základovou desku. Nosná stěna je tvořená vodorovně na sebe kladenými kládami anebo tenčími fošny. Plochy se navzájem poté spojují dražkou a perem. Pokud jsou zateplovány, tepelná izolace se umisťuje dovnitř objektu. Protože dřevo bobtná a sesychá, dochází k jeho objemovým změnám.

Sesychání dřeva může způsobit problém v případě, že jsou kombinované srubové stěny a dřevěný sloup. Dřevěné prvky v podélném směru totiž sesychají a bobtnají podstatně méně než ve směru kolmém na vlákna. Jednoznačně nutné je v tomto případě, opatřit tedy patku sloupu rektifikací. Ta zabraňuje nadměrnému sesychání prvků v podélném směru.

Rámové konstrukce zahradních chatek

Ty jsou velmi podobné systému stavění panelových domů. Na vybraném místě se pro ně vystaví rám, a na ten se pak aplikuje opláštění. Opláštění rámu se provádí deskovým materiálem. Ten zajistí stavbě celkové prostorové ztužení. Pro opláštění jsou vhodné dřevotřískové desky anebo cementové desky. Sádrokartonové desky lze využít pouze k vnitřnímu opláštění stavby. Parotěsná vrstva se vkládá na vnitřní líc tepelné izolace. Tím pádem se zateplí tepelnou izolací vloženou mezi dřevěné sloupky rámu.

Panelová konstrukce

Představuje nejrychlejší způsob výstavby. Staví se s předem připravených dílců. Základ takového dílce tvoří konstrukční rám, opláštěný palubkami anebo plošným

materiálem. Panely jsou skvělé v tom, že jsou již vyráběny například včetně parozábrany anebo již včetně tepelné izolace. Je třeba však počítat s tím, že při použití panelových konstrukcí se jedná o využití stavebního materiálu s nízkou tvarovou flexibilitou a takřka s nemožností vytvoření atypických nestandardních řešení.

Stavba z panelových konstrukcí sice probíhá na předem vytvořeném základovém prahu z impregnovaného řeziva. Nutné je však myslet na to, že vlhkost z betonu pronikne i do dřeva. Pro zabránění pronikání je nutné vložit dostatečnou izolaci.

Rate this post
Sdílejte