Zahradní krby

Zahradní krby

Sdílejte

V současnosti patří k nejoblíbenějším zahradním činnostem grilování a posezení u krbu. Posedět u krbu se však často dá až do podzimu. A tak ti z Vás, kdo ještě zahradní krb na zahradě nemají, možná přemýšlejí o jeho pořízení na nadcházející sezónu. A právě proto Vám přinášíme v článku inspiraci o krbech a jejich využití na zahradě.

V poslední době si stále více stávají oblíbenými doplňky zahrady, pergoly či altánu. I v dnešní uspěchané a stresující době se lidé rádi scházejí, aby si popovídali a odpočinuli si v klidném prostředí zahrad a nad dobrým jídlem. Snadná a rychlá příprava jídla v centru zábavy je hlavní vlastností zahradních krbů. Krby se staly oblíbenými u majitelů rodinných domů, chatařů i chalupářů zejména z důvodu vytvoření příjemné atmosféry. Přináší možnost venkovního posezení u ohně bez dotěrného kouře.

Jak si vybrat zahradní krby?

Vybírat budete mít opravdu z čeho. Od jednoduchých a menších modelů za pár tisíc korun až po velké sestavy, některé i s udírnou za několik desítek tisíc korun. Hned na začátku je proto důležité vědět, co od krbu očekáváte a jak často ho využijete. Zajímá vás, čím je důležité se při výběru řídit?

Důležité je hledět na funkčnost a jednoduchost. Měly by být snadno sestavitelné, a to i bez odborných znalostí, pouze s přiloženým návodem. Jejich standardní výbavu by měl tvořit grilovací rošt s nerezovou povrchovou úpravou. Převážně jsou vyráběné z betonu. Díky tomu si je můžete zakoupit v různých barevných odstínech, které budou slušet vaší zahradě.

Přečtěte si také: Více o správném výběru krbu zde.

Umístění na zahradě

Máte vybráno a tak zbývá dořešit poslední věc, kam jej umístit. Ideálním místem je klidné zákoutí v blízkosti chaty či domu se snadným přístupem. Okolo místa umístění musí být dostatečný prostor s vhodným povrchem (beton, dlažba, ploché kameny). Z bezpečnostních důvodů se krby neumisťují na trávníku.

Vedle se určitě bude nacházet místo pro posezení. Z tohoto důvodu volte závětrnou stranu. Takovéto místo snadno najdete někde u zdi anebo plotu. Je možného i vytvořit vysazením několika keřů jehličnanů.

Sestavení zahradního krbu

Je to jako se stavebnicí. Složeny jsou z podstavce, který má velkou hmotnost. Velká hmotnost je důležitá pro zajištění celkové stability. V podstavci se nachází místo pro skladování menších polínek. Na podstavec se pak umístí pracovní deska a ohniště.

Pod ohniště se instaluje popelník. Ten se jednoduše vyndává a zajišťuje snadné čištění krbu. je sestaveno a následuje obložení ohniště, jenž je šamotové. Nad ohniště patří grilovací mřížka. Posledním dílem je komín se stříškou, která zabraňuje odlétávání jisker a zatékání dešťové vody.

Uložit

Rate this post
Sdílejte