Už máte uklizen zahradní nábytek? Je čas.

Už máte uklizen zahradní nábytek? Je čas.

Sdílejte

Zahradní nábytek je potřeba před zimou ošetřit a uskladnit před mrazem. Obzvlášť ten dřevěný si zaslouží větší péči. Dřevěný nábytek potřebuje dvakrát do roka ošetřit. Nejlepší je to na jaře, když ho vyndaváme ven, a před zimou, když ho uskladňujeme.

Ošetřit před zimou potřebuje hlavně dřevěný nábytek, který zůstává přes zimu venku, protože je připevněný k zemi. Dřevěný nábytek, který zůstává na zimu venku, bez pravidelné údržby moc dlouho nevydrží. Každá zima, na něm zanechá nehezký následky, a moc let nám nevydrží. Pokud nemáme jinou možnost, než nechat zahradní nábytek venku, je potřeba ho zakrýt krycí folií, nebo pevným igelitem.

Dobré je i když stoly a židle postavíme třeba na cihly. Tím zamezíme vzlínání vlhkosti od země. Naopak pečlivou údržbou nám vydrží spoustu let, a o to nám přeci jde především. K zahradě určitě nejlépe pasuje dřevěný nábytek. Dřevo je přírodní materiál. Nejdéle vydrží zahradní nábytek z některých exotických dřevin. Nejen že jeho životnost je dlouhá, ale vypadá moc pěkně. Má zvláštní zajímavé zbarvení. Když máme dobře ochráněný exotický zahradní nábytek, přečká snadno i zimu venku. Pokud se rozhodneme ho uskladnit, určitě mu bude ale lépe.

Plastový zahradní nábytek

O plastový zahradní nábytek se moc starat nemusíme. Stačí, když ho omyjeme, a když mu chceme zanechat pěkný vzhled, použijeme sprej na zachování pěkného vzhledu. Potom nábytek uklidíme a na jaře ho v plné kráse dáme zpět na zahradu.

Plastový nábytek nám vydrží řadu let, a přitom je to nejlevnější zahradní nábytek. Vyrábí se v několika barvách, takže si podle vlastního vkusu můžeme vybrat ten, který si myslíme, že bude naší zahradě nejvíce slušet. Také je před zimou potřeba se postarat o polstry na zahradní nábytek. Ty, co jsou znečištěné, je potřeba vyprat. Po usušení je uklidíme, a abychom zamezili tomu, že se zapráší, zabalíme ho do igelitu. Takto v pohodě přečká zimu.

Oblíbený kovový zahradní nábytek

Ani u něj ale nesmíme zanedbat údržbu, když chceme, aby vypadal stále jako nový. Nejlépe vysokotlakovým čističem zbavíme kovový nábytek zaschlých nečistot. Také je možné ho omýt saponátem, a houbou vydrhnout. To je ovšem pracnější. Když při čištění zjistíme, že se někde objevuje rez, vezmeme smirkový papír, a rez obrousíme. Potom nám samozřejmě nezbude nic jiného, než vzít barvu a nábytek natřít.

Po zaschnutí je už možné nábytek na zimu uklidit. Na jaře, až ho budeme vyndávat na zahradu, bude jako právě koupený. V případě, že nemáme kam kovový nábytek uklidit, může zůstat i venku. Pokud se chceme vyhnout jakékoliv údržbě zahradního nábytku, pak si pořídíme hliníkový. Ten má spoustu výhod. Je lehký, nerezaví. Stačí ho omýt, a je připravený k dalšímu používání.

Zahradní nábytek z ratanu

Velice elegantně zahradní nábytek z umělého ratanu a hliníkovou konstrukcí. Tento nábytek je lehký, snadno se dá přemístit. Nábytek z umělého ratanu vypadá velmi elegantně, a díky tomu má mnohé využití. Doma ho můžeme mít na zahradě, pod pergolou, ale vypadá perfektně i v interiéru. Často se s ním setkáváme i v předzahrádkách restaurací, v čekárnách, a na mnoha jiných místech.

Dá se říct, že je zcela bezúdržbový. Stačí hadříkem setřít prach, a je připraven k dalšímu používání. Oproti jiným materiálům, jako je kov, nebo plast, působí tepleji.

Pravý ratan je často nahrazován umělým. Je levnější. Záleží na každém, který si vybere. Před zimou ho nejlépe uskladníme v suchém prostředí. Nejdříve ho ale zbavíme nečistot vlhkým hadříkem, necháme usušit, a potom ho přikryjeme igelitem, aby se nám na nábytku neusazoval prach. Na zahradní nábytek se prodávají speciální krycí plachty.

Rate this post
Sdílejte