Zahradní skleníky dopomohou k lepší úrodě i ochraně rostlin

Zahradní skleníky dopomohou k lepší úrodě i ochraně rostlin

Sdílejte

Skleníky si zaslouží všichni, kteří pěstují s nadšením zeleninu a květiny. Dává vám zcela nové možnosti, rostliny jsou v něm jako v bavlnce. Zahradníky skleníky oceňují všichni zahrádkáři. Je úplně jedno, jestli pěstují zeleninu či květiny. Rostliny zde rychleji rostou, kvetou i plodí.

Jsou chráněné před povětrnostními vlivy a mají prodlouženou sezónu. Pěstovat v nich můžete, okurky, rajčata, papriky, hýčkat tropické rostliny, orchideje, sukulenty, provádět množení. Za určitých okolností může sloužit i k přezimování rostlin, které nesnesou mráz.

Tvary zahradních skelníků

Nejvyužívanějším tvarem je klasický obdélníkový půdorys se svislými bočními stěnami a sedlovou střechou. Poskytuje nejlépe využitelný prostor. Pokud chcete mít v něm police, musí být dostatečně vysoký. Nevýhodou je, že sklon střechy je značně strmý.

Dalším typem je takzvaný japan. Jedná se o skleníky s šikmými bočnými stěnami. Rostlinám poskytují maximální množství světla. Šikmé stěny ho propouštějí více, než stěny svislé, kterého z části odrážejí.

Při nedostatku volného místa a plochy můžete využít takzvaný pultový skleník. Ten se totiž staví ke zdi. Z domu do něj můžete navíc snadno zavést elektřinu a vytápět jej.

Kam skleníky postavit

Vždy se vyplatí zahradní skleníky stavět na co nejslunnější místa. V létě se dá přebytek slunce regulovat rohožemi, ale jeho nedostatek nikdy nijak nenapravíte.

  • V ideálním případě stojí podélný skleník severojižním směrem – tak bude uvnitř po celé léto maximální množství světla.
  • Pokud je však pro vás nejdůležitější zimní osvětlení, neboť ve skleníku budou zimovat rostliny, bude výhodnější východozápadní orientace.
  • Důležitý je ale i převládající směr větrů. Větru, který prostor uvnitř skleníku v zimě či na jaře výrazně ochlazuje, by měly být vystaveny co nejmenší plochy.
Rate this post
Sdílejte