Z jakého materiálu pořídit nádobí?

Z jakého materiálu pořídit nádobí?

Sdílejte


cooking-1840162_640Správná hospodyňka se v kuchyni neobejde bez kvalitního nádobí. V dnešní době jsou k dostání hrnce, pekáče i pánve z nerezu, titanu, teflonu či keramiky. Jaký materiál je nejlepší? Pojďte se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, jen tak zjistíte svého favorita.

Litina vydrží dlouhá léta

Určitě už jste slyšeli o litinovém nádobí. Nutno podotknout, že u nás není příliš rozšířené. Největším pozitivem je dlouhá životnost a přijatelná pořizovací cena. Litina je odolná, pevná a skvěle si poradí s vysokými teplotami, proto je vhodná pro pomalejší vaření. Pakliže preferujete tento způsob přípravy jídel, bude pro vás pravým ořechovým.

Titan je symbolem luxusu

Potrpíte si na skutečnou kvalitu? Pořiďte si titanové pánve a pekáče. Je pravdou, že jsou cenově trošku jinde, ale pyšní se nepřilnavým povrchem. Toto masivní nádobí se jen tak nezničí, nevadí mu teploty do 260 stupňů Celsia a perfektně vodí. Dokonce se v něm dá vařit bez tuku, což ocení zastánci zdravého stravování.

Keramika je nadčasová

Ve většině českých domácností najdete pánve a hrnce s keramickým materiálem, protože potěší svou cenou a pokrmy se na nich připravují s minimem tuku. Pilné hospodyňky zaujme jejich jednoduchá údržba. Postačí přetření hadříkem. Jen pozor na poškrábání nožem!

Nerez je klasika

Je pravdou, že kvalitní nerezové nádobí se v kuchyni neztratí. Někteří prodejci však nabízejí laciné hrnce, pánve a pekáče, které jsou jen pro zlost. Vše záleží na tloušťce materiálu a jeho složení. Cena osvědčených kousků se pohybuje v řádech tisíců korun. K největším nevýhodám patří vaření s dostatkem tuku, jinak se suroviny připálí. Za povšimnutí stojí také náročnější údržba. Dnes není čas na dlouhé drhnutí. Máte v plánu koupi nového nádobí? Stručný přehled najdete také na Heurece! Nekupujte zajíce v pytli a raději se o všech značkách a materiálech informujte.

Rate this post
Sdílejte