Sdílejte

svitidlo

Dobře osvětlený byt je příjemným a pohostinným místem, i když je venku černá tma. Přitom stačí tak málo a dokážete celý interiér doslova rozzářit. Všechno spočívá ve výběru správného osvětlení. Jaké parametry sledovat a na co se zaměřit, aby byl výběr správný? To vám poradíme v tomto článku.

Do každé místnosti vybírejte zvlášť

Základním pravidlem pro úspěch při správném výběru osvětlení, je zvážení požadavků každé místnosti zvlášť. Jiná svítidla budeme vybírat do koupelny a jinak potřebujeme osvětlit obývací pokoj. Při zařizování celého bytu tedy postupujeme od každé místnosti a vybíráme jednotlivá světa. V případě, že vybavujeme pouze jednu místnost, máme to jednodušší. Při přemýšlení nad osvětlením do místnosti nemusíte omezovat pouze na svítidla a stojací lampy, ale volit můžete i například LED pásky. Ty skvěle vyniknou hlavně v obývacím pokoji či ložnici. Podívejte se na další rady, jak konkrétně vybírat světla do jednotlivých místností. Problémy mohou nastat v místnostech s netradiční výškou stropu a různými zákoutími. Při přemýšlení, jak osvětlit atypický interiér se neváhejte zeptat odborníka či naplno využít svou představivost.

Více zdrojů osvětlení

Při zařizování si často uvědomíte, že jeden zdroj světla nestačí. Je to naprosto přirozené a vzájemnou kombinací několik zdrojů osvětlení dosáhnete lepších výsledků. Navíc získáte více variant pro různé příležitosti, jako je běžný den či naopak touha po více intimní atmosféře. Je jasné, že všechna osvětlení nemusíte používat na denní bázi, ale zároveň je dobré mít je v záloze. Často se kombinují nástěnná a stropní svítidla se stojacími lampami, které se dají umístit například do rohu k pohovce pro vytvoření útulného koutku na čtení. Další tipy na výběr osvětlení do interiéru přináší rady, jak jednotlivé prvky kombinovat a kam všude by se mohly hodit.

Vsaďte na moderní design

Mezi aktuální interiérové trendy patří rozhodně retro styl. Vsadit můžete na klasické lustry a retro osvětlení můžete směle kombinovat s moderními prvky. V rámci novinek se hodně objevují svítidla, kterým dominují kovové a lesklé prvky. Moderní barvy pro letošní rok jsou zelená a šedé odstíny. Výběr konkrétních barev však velmi záleží na celkovém ladění vašeho interiéru. Stálicemi poslední doby jsou LED pásky a bodové osvětlení, které působí elegantně a nabízí poměrně kvalitní zdroj světla.

Teplota světla

Dalším parametrem je svítivost a teplota světla. To ovlivňuje žárovka vsazená do svítidla. Výběr závisí na závitu ve svítidle a na doporučení pro dané svítidlo. Většina lamp totiž při použití studeného či teplého světla dostává jiný nádech. Barva světla je vyjadřována ve stupních Kelvina. Studeně bílé žárovky jsou v rozmezí kolem 3 000 K, přičemž teplá bílá barva bývá kolem 2 700 K. Pro porovnání, denní světlo má cca 6 500 K. Na obale každého svítidla bývá uvedeno doporučené rozpětí teploty světla a při použití jiných žárovek hrozí, že svítidlo bude vypadat jinak.

Myslete na úsporu

Kromě barvy světla žárovky je dobré sledovat i její energetickou náročnost. Úsporné osvětlení dokáže výrazně ušetřit náklady v rozpočtu. Podívejte se, jaký závit má vámi vybraný druh osvětlení a následně si ověřte nabídku vhodných žárovek. Oblíbené je například bodové osvětlení, do kterého se hodí LED žárovky s nízkou energetickou spotřebou. Pokud budete svítidlo využívat po delší dobu, či se jedná rovnou o několik lamp, výsledný efekt na úsporu může být značný.

Předložit vám kompletní návod na přesný výběr osvětlení zrovna do konkrétního interiéru je velmi těžké až nemožné. Uvedenými tipy se můžete inspirovat a odnést si z nich vodítka pro váš vlastní výběr. V zásadě však nejvíce závisí na tom, co se vám bude líbit. Prohlédněte si eshop Möbelix.cz a vyberte si taková svítidla, ze kterých budete mít radost, a skvěle zapadnou do vašeho interiéru.

 

Rate this post
Sdílejte